CİPA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
( CİPA Hastalığı)
CİPA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
CİPA dokunma duyusunun ve duyusal sinirlerinin çalışamadığı bir hastalıktır. CİPA hastalarının duyusal sinirleri düzgün çalışmaz, ağrı hissetmez, ağrıya duyarsız kalır ve terleyemezler. Duyusal sinirlerin çalışmamasından dolayı hasta, acı ve basınca karşı duyarsızlaşır. Acı hissetmemeye neden olur ve hasta yaralandığını hissetmeyebilir. Ayrıca CİPA hastaları acı ve ağrı çekmedikleri için apandisit gibi ciddi hastalıkları fark etmeyebilir. Bu nedenle CİPA hastalığı kişinin hayatını tehlikeye atar ve ölüme yol açabilir. CİPA hastalığının en sık görülen belirtileri yüksek ateş ve acıya karşı duyarsız kalmaktır. Diğer belirtiler ise bilmeden kendini yaralama, yaralanmanın farkına varamama, yaraların tedavisini yapmamaktan dolayı yaraların kötüleşmesi, yaraların yavaş iyileşmesi, hava sıcakken bile terleyememe, ateş yükselmesi, deride sertleşme, zeka seviyesinde gerileme, dikkat eksikliği, konsantre olmama, hiperaktivite bozukluğu, saç dökülmesi, kasların yeterince kasılamaması ve duygusal düzensizliktir. CİPA hastalığı nöronların yani sinir hücrelerinin hasar görmesinden ve işlevlerini yerine getirmemesinden dolayı ortaya çıkar. Genelde genetik bir hastalıktır. Acıya, ağrıya, fiziksel darbelere karşı duyarsızlık, yüksek ateş ve terleyememe sorunu olan kişilerin derhal doktora gitmeleri gerekmektedir. Doktorlar hastadan biyopsi testi ve genetik testi isterler. Biyopsi testi ile ter bezlerinin yeterince çalışıp çalışmadığı, genetik testi ile de nöronların hasarlı olup olmadığına bakılır. CİPA hastalığı teşhisi konduktan sonra tedaviye başlanır.
CİPA Hastalığı Nedir?
CİPA hastalığı kişinin bazı sinir hücrelerinin hasar görmesinden dolayı, acıya karşı duyarsız kalması ve terleyememesidir. Bu durumda hasta fiziksel darbelere karşı tepkisiz kalır, acı, ağrı hissetmez, terleyemez ve ateşi çıkar. Ayrıca CİPA hastalığı olan kişiler vücutlarında gelişen bir hastalığı anlayamazlar ve hastalık ilerleyebilir. Bu nedenle CİPA hastalığı tehlikelidir, kişinin hayatını tehdit eder.
CİPA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
CİPA hastalığı bazı semptomlara yol açar. Bunlar; bilmeden kendini yaralama, yaraların fark edilmemesi, yara bakımının bakımının yapılmaması, yaraların yavaş iyileşmesi, sıcak ortamda bile terleyememek, yüksek ateş, likenifikasyon yani derinin bazı yerlerinde sertleşme, hipotrikozis yani saçlı deride boşluk, saçların dökülmesi, dikkat eksikliği, konsantre bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu, duygusal düzensizlik ve hipotoni yani kasların yeterince kasılamamasıdır.
CİPA Hastalığı Tedavisi Nelerdir?
CİPA hastalığı belirtileri gören kişilerin derhal hastaneye gitmeleri gerekir. Hastanede biyopsi ve genetik testleri yapıldıktan sonra CİPA tanısı konur. CİPA hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bu hastalığın şikayetlerinin azaltılması amaçlanır. Bunun için öncelikle aileye psikolojik destek ve genetik danışmanlık verilir. Hastanın terleyememe probleminden dolayı asetaminofen ve ibuprofen ilaçları verilir. Dilin ve dudakların ısırılarak yara yapılmaması için keskin olan dişler yuvarlaklaştırılır, uyku sırasında dişlerin üzerine plak yerleştirilir. Deri her gün nemlendirilir, sertleşmesi önlenir. Vücut devamlı kontrol edilir. Ayrıca hastanın davranış bozuklukları için psikolojik destek alması sağlanır.
CİPA Hastalığı Tedavisi Var Mı?
CİPA hastalığı ciddi bir problemdir. Eğer yazılan belirtileri kendinizde görüyorsanız derhal hastaneye gitmelisiniz. Biyopsi ve genetik testlerinin sonuçlarına göre CİPA tanısı konur. CİPA hastalığının maalesef kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bunun için hastalığın önlenmesi, ilerlemesi ve şikayetlerin azalması amaçlanır. Hastaya ter atabilmesi için bazı ilaçlar verilir, cildi nemlendirilir, ağızda yaralar oluşmaması dişleri yuvarlaklaştırılır ve psikolojik destek verilir.
CİPA Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Genellikle çocuklarda görülen CİPA hastalığı ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Çoğu hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis büyük önem taşır. CİPA Hastalığının belirtilerini ören kişilerin vakit kaybetmeden hastanelerde pediatri kliniğine veya nöroloji kliniğine gitmesi gerekir.