Çinko
Çinko özellikle kişilerin bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması ve çocukların gelişimim için önem taşıyan bir elementtir. Vücutta yeteri kadar bulunmaması durumunda çeşitli hastalıklara davetiye çıkar. Vücutta bulunan pek çok enzimin yerine getirilmesinde oldukça etkili olan çinkonun ne işe yaradığına dair bilgilerin tamamı yazımızda yer alıyor.
Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?
Pek çok yiyecekte bulunmakla birlikte, en fazla bulunduğu besinler arasında ‘tavuk, hindi, fındık, kırmızı et, mısır gevreği, istiridye, yengeç, ıstakoz, karides, piliç, fasulye’ gibi besinlerde bol miktarda çinko elementi bulunmaktadır.
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çinko elementinin vücutta yetersiz miktarda olmasının, insan sağlığına etki eden olumsuz özellikleri bulunmaktadır. Bu etkiler arasında ise en bilinenleri ‘diyet yapmamaya rağmen verilen kilolar, yaraların oldukça geç iyileşmesi, koku duyusunda bozulma, tat almada yetersizlik, ishal, büyüme bozukluğu’ etkilerdir.
Çinko Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından önemli bir element olan çinkonun faydaları arasında ‘yaraların iyileşmesinin hızlanması, kronik yorgunluğun giderilmesi, ishalin giderilmesi, saç dökülmelerinin en aza inmesi, otoimmün sistemin güçlenmesi, cildin gençleşmesi’ gibi faydaları bulunmaktadır.
Çinko Ne İşe Yarar?
Çocukluk döneminde sağlıklı gelişme ve büyüme, DNA’nin sentezinin doğru olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi pek çok işlevi bulunmaktadır.
Çinko Aç Mı Tok Mu Kullanılır?
Gıda takviyesi olarak alınan çinkonun mide problemi ve sindirim sorunlarına sebebiyet vermemesi için tok karnına iken alınması önemlidir.
Çinko Boy Uzatır Mı?
Kalsiyum, magnezyum gibi vücut için önemli olan mineraller gibi çinko da boy uzamasının ve kemik sağlığının önemli kaynaklarındandır. Bu nedenle çocukluk dönemlerinde ve özellikle ergenlikte çinko alımına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Çinko Değeri Kaç Olmalı?
Boy ve kilo özellikleri fark etmeksizin yetişkin bir bireyde alınması gereken günlük çinko ihtiyacının en az 15 miligram olması gerekmektedir.
Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir?
Çinko eksikliğinin giderilmesi için kişiler mutlaka günlük öğünlerine dikkat etmeli, iştahsızlık gibi bir problem söz konusu ise gıda takviyesi olarak çinko kapsüllerinden faydalanması gerekmektedir.
Çinko En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
Çinkonun daha fazla bulunduğu besinler arasında ‘balık, karides, peynir, süt, yumurta ve badem2 gibi yiyecekler yer alıyor.
Çinko Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Çinkonun eksik olması durumunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek bazı hastalıklar söz konusu olabiliyor. Bunlar ise; kansızlık, kalp krizi, felç, şeker hastalığı, insülin direnci, sivilce, kısırlık, enfeksiyon olabilmektedir.
Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Dikkat dağınıklığı, sık sık ishal olunması, kısırlık, cinsel isteksizlik, cilt yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerin altında çinko eksikliğinden şüphe duyulmalıdır.
Çinko Hangi Meyvelerde Var?
Neredeyse hiçbir meyvenin içeriğinde çinko elementi bulunmamaktadır.
Çinko Kilo Aldırır Mı?
Vücutta yeteri kadar çinko olmaması sebebi ile kilo alımı durabilir ve iştah kayıpları yaşanabilir. Fakat çinkonun vücuda yeteri kadar kazandırılmasının ardından kilo alımı başlar.
Çinko Neye İyi Gelir?
Cilt sağlığının kazanılması, aknelerin giderilmesi, yaraların iyileşmesi, bağışıklığın direnç kazanması, yorgunlukların giderilmesi gibi sorunlara fayda sağlamaktadır.