Cilt Kanseri Hangi Bölgelerde Görülür?
(Cilt Kanseri)
Cilt Kanseri Hangi Bölgelerde Görülür?
Derimizin vücudumuzu kaplamaktan başka görevleri de vardır. İç organlarımızı darbe ve yaralanmalardan korur. Fazla sıvı kaybını önler. Zararlı güneş ışınlarına karşı koruma sağlar ve vücut sıcaklığını dengede tutmaya yarar. Deri 3 katmandan oluşur. Epidermis, dermiş ve subkutis olarak ayrılır. Epidermis derinin en üst katmanıdır. Çok ince bir yapıdadır ve organları dış etmenlere karşı korur.
İçerisinde keratinosit denilen hücreler bulunur ve bu hücreler keratin denilen bir proteini üretirler. Epidermiste bulunan başka bir hücre ise melanomadır. Melanoma cilde bronz renk veren kahverengi pigmentleri üretir. Bu hücreler cilt kanserine dönüşebilir. Dermiş derinin orta katmanıdır. Deriye dayanıklılık ve elastiklik verir. Üzerinde ter bezleri, damarlar ve sinirler bulunur. Subkutis kollajen ve yağ hücre ağını oluşturur. Vücudu koruyan ve vücut ısısını dengeleyen katman bu katmandır. Deride bulunan hücrelerde deri (cilt) kanseri ortaya çıkabilir. Cilt kanseri çeşitli türlerde olabilir.
Cilt Kanseri Belirtileri?
Cilt kanseri kendisini bazı işaretlerle belli eder. Bu belirtiler; deride büyük leke, iyileşmeyen yara, lekenin dışa taşıp ciltte yayılması, kırmızılık ve şişlik, hassasiyetin artması, kaşıntı, ağrı, benin
değişmesi, yumru şeklini alması, kanamasıdır.
Cilt Kanseri Nedir?
Melanom isimli hücrelerin anormalleşerek ve aşırı bölünerek çoğalmasıyla cilt kanseri oluşur ve bir süre sonra diğer organlara da yayılma ihtimali vardır.
Cilt Kanseri Tedavisi?
Cilt kanserinin tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Cilt kanseri tanısı hekim tarafından alınan dokunun patolojik incelemesi sonucu konulur. Cerrahi tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Ayrıca radyoterapi
ile de tedaviye başlanabilir. Hekimin kararı çok önemlidir.
Cilt Kanseri Neden Olur?
Bu kanser türü derinin güneşe aşırı maruz kalması ve ciltteki hücrelerin aşırı bölünmesiyle ortaya çıkabilir. Yeterli güneş kremi kullanımıyla cilt kanseri riski azaltılabilir.
Cilt Kanseri Ameliyatı?
Cilt kanserinde açık ameliyat 30 veya 35 dakika kadar sürer. Kapalı ameliyat ise 10 veya 15 dakika sürer. Ameliyatın açık veya kapalı olması kanserin büyüklüğü, evresi ile ilgilidir.
Cilt Kanseri Aşamaları?
Cilt kanseri I'den IV'e kadar numaralandırılır. I en hafif geçirilen ve etkileri en az olan kanser evresidir. IV ise en ağır geçirilen ve en tehlikeli kanser evresidir. Ameliyat gerekir.
Cilt Kanseri Ağrı Yapar Mı?
Bu kanserin etkilerinden bazıları ciltte şişlik ve kaşıntı olmasıdır. Bir süre sonra kaşıntı yapan bölgede ağrı oluşabilir.
Cilt Kanseri Ayakta Olur Mu?
Cilt kanseri güneşe aşırı maruz kalan bölgelerde oluşabilir. Ayaklar da çok fazla güneşe maruz kaldığında da ayakta da kanser oluşabilir.
Cilt Kanseri Akciğere Sıçrar Mı?
Cilt kanseri ileri evreye geçtiğinde başka organlara sıçrayabilir. Tabi ki akciğere de sıçrama ihtimali vardır. Bunun yaşanmaması için kanserin hemen teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması gerekir.
Cilt Kanseri Bulaşıcı Mıdır?
Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiden kişiye bulaşmaz.
Cilt Kanseri Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Hiçbir kanser türü bulaşıcı değildir. Ne kan yoluyla, ne solunum yoluyla, ne de cinsel yolla bulaşmaz.
Cilt Kanseri Kanda Çıkar Mı?
Kan testinde vücutta kanser hücresi olup olmadığı çıkar. Ancak net bir tanı için deriden biyopsi alınması şarttır.
Cilt Kanseri En Çok Kimlerde Görülür?
Güneşte fazla vakit geçiren insanlar, çocuklar, solaryuma gidenler, uzun süre güneş banyosu yapanlar, yakın aile bireylerinde cilt kanseri olanlar, organ nakli yapılmış kişiler, zayıf bağışıklık sistemi olan
kişiler, kalıtsal hastalığı olanlar cilt kanseri riskini en fazla taşırlar.
Cilt Kanseri Genetik Mi?
Kişinin yakın ailesinde ( anne, baba, abi, abla, kardeş ) cilt kanseri olan birisi varsa kişinin de cilt kanseri olma riski fazladır.
Cilt Kanseri Göze Vurur Mu?
Cilt kanseri göz muayenesinde de ortaya çıkabilir. Gözde bulanıklık ve uçuşmalar, görmede spesifik kayıplar, göz kapağında düşüklük, çukur göz oluşması gibi belirtiler cilt kanserinin işaretlerindendir.
Cilt Kanseri Görülme Yaşı?
Bu kanser türü çoğunlukla 25 ve 30 yaş arasında görülebilir.
Cilt Kanseri Halsizlik Yapar Mı?
Geçmeyen yorgunluk ve halsizlik, ateş basması, ağrılar kanser türlerinin en belirgin belirtilerindendir. Başka belirtilerin de görülmesi halinde cilt kanserinden şüphelenilmelidir.
Cilt Kanseri Hangi Bölüm Bakar?
Cilt kanseri belirtileri görüldüğü ve cilt kanserinden şüphelenildiği durumda dermatoloğa görünmekte fayda vardır.
Cilt Kanseri Hastaları Ne Yemeli?
Ispanak, bezelye, Brüksel lahanası, kabak, Antep fıstığı, brokoli, yumurta sarısı, şeftali, yeşil ve siyah çay, biberiye, kekik, nane, kakao, sarımsak gibi besinler cilt kanserinin ilerlemesine engel olabilir.
Cilt Kanseri Hangi Bölgelerde Görülür?
Erkeklerde yüz, boyun ve sırt bölgelerinde, kadınlarda ise yüz, boyun, göğüs ve bacaklarda görülmesi daha sıktır.
Cilt Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar?
Kanserde hastaların en az 5 yıl yaşar. Bu da bütün hastaların yaşama istatistiğidir.
Cilt Kanseri Işın Tedavisi?
Kanser büyükse ve başka organlara da yayılmışsa cerrahi işlem gerektirir. Ancak bir başka seçenek de ışın tedavisi ve kemoterapidir. Buna hekim karar verir.
Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Ciltte beyaz ve pembe renkte, çukur şeklinde veya pul pul dökülen ,kabuklu yaralar oluşur. Yaralar uzun süre geçmez ve ağrı yapar. Kanama ve kaşıntı olabilir. Bu belirtilerle cilt kanseri anlaşılabilir.
Cilt Kanseri Olunca Ne Olur?
Cilt kanseri derideki melanom adlı hücrenin aşırı bölünmesiyle oluşur ve kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Hatta kişinin yaşamının sonlanmasına bile neden olabilir.
Cilt Kanseri Öldürür Mü?
Bu kanser çeşidi diğer kanserler gibi erken teşhis edilmezse ve uygun tedavi edilmezse kişiyi ölüme neden olabilir.