Burun Kanseri
Kanser vücuttaki hücrelerin anormal derecede büyümesinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Kanserin birçok çeşidi olmaktadır. Burun kanseri de kanser çeşitlerinden birisidir. Burun boşluğu ve sinüsleri örten bir tabaka bulunmaktadır. Buna tıp dilinde mukoza denir. Mukoza birkaç türde olabilir. bunların hepsi kansere dönüşebilir. Burun boşluğunda ve sinüslerde oluşan kanser tipleri Squamoz hücreli karsinoma, farklılaşmamış karsinoma, salgı bezlerinden dolayı ortaya çıkan kanser, melanoma, lenfomalar, sarkomalar ve esthesioneuroblasomadır. Squamoz hücreli karsinoma mukozayı oluşturan hücrelerdir ve burada kanser oluşmasıdır. En sık karşılaşılan burun kanseri tipidir. Farklılaşmamış karsinoma yine mukozadan kaynaklanan burun kanseri tipidir. Çok hızlı oluşan kanser tipidir ve burunda kötü bir görünüme yol açtığı için erken fark edilir. Salgı bezlerinden dolayı ortaya çıkan kanser adenoid kistik karsinoma ve mukoepidermoid kanser olarak bilinir. Melanomalar cilde renk veren melanosit hücrelerinde ortaya çıkan kanser tipidir. Lenfomalar bağışıklık sistemindeki lenfosit adlı hücrelerde ortaya çıkan kanser tipidir. Sarkomalar kemik, kas ve kıkırdaklardaki hücrelerden dolayı ortaya çıkan kanserdir. Esthesioneruroblama ise koku alma sinir hücrelerinde oluşan burun kanseri tipidir. Bütün burun kanseri tipleri farklı farklı görüntüye ve davranışa sebep olurlar. Bu nedenşe farklı tedavi yöntemine ihtiyaç duyarlar. Burun kanseri diğer kanser türlerine göre daha nadir görülürler ve erkeklerde burun kanseri olasılığı kadınlara oranla daha fazladır.
Burun Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Burun kanseri olduğunda burunda kanama, akıntı, gözlerde ağrı, burun tıkanıklığı, koku alma duyusunda azalma veya kayıp, yüzün bazı bölgelerinde uyuşma, dişlerde ağrı, uyuşma, burunda şişlik, damaklarda ve yüzde şişlik, duyma kaybı, baş ağrısı, gözlerin sulanması ve şişmesi gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar olduğunda derhal hastaneye gitmek gereklidir.
Burun Kanseri Evreleri Nelerdir?
Burun kanseri 4 evredir. 1. evrede kanser hücreleri oluştuğu yerin dışına yayılmamıştır. Burun kemiklerine yayılsa bile henüz diğer doku ve organlara ulaşmamıştır. 2. evrede kanser buruna yakın dokularda oluşmuştur, fakat henüz doku ve organlara ulaşmamıştır. 3. evrede kanser hücresi göz çukurlarına ve sinüslere ulaşmıştır, fakat diğer organlara ulaşmamıştır. 4. evrede kanser hücresi 3 cm’ den büyüktür ve kenar dokulara yayılmıştır. Bu nedenle kanserin ilerlediği anlamına gelir.
Burun Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi burun kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Teşhis konulduktan sonra vakit kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır. Burun kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi, external radyoterapi, internal radyoterapi yöntemleri kullanılır. İlerleyen burun kanseri tedavisinde ameliyat gerekebilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve kanserli hücre çıkarılır.
Burun Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Burun kanseri burun kenarlarında ağrı, burunda akıntı, kanama, tıkanıklık, koku almada güçlük, gözlerde şişlik, sulanma, duyma kaybı ve baş ağrısı gibi semptomlar ile kendini belli eder. Bu semptomlar ortaya çıktığında vakit kaybetmeden en yakın hastanede kulak-burun-boğaz bölümüne gidilmelidir.
Burun Kanseri Öldürür Mü?
Burun kanseri diğer kanser türleri gibi ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle erken fark edilmesi ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen burun kanseri 4. evreye kadar ilerler ve hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle yukarıda yazdığımız belirtilerden birini veya birkaçını görüyorsanız hafife almamalı ve derhal hastaneye gitmelisiniz.