Buerger Hastalığı
Bir tür periferik arter hastalığı olan buerger hastalığı, halk arasında budama hastalığı olarak tanınır. Özellikle erkek bireylerde görülür ve sigara kullanan kişilerde görülme riski yüksektir. Genelde kollarda ve ellerde bulunan damarların tıkanmasıyla ortaya çıkar. Tıkanan damarlar yüzünden ise bahsi geçen uzuvlarda deformasyonlar meydana gelir. Hastalığı durdurmanın tek yolu ise ne sigara alışkanlığını bırakmaktan geçer.
Buerger Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
İlk olarak sigarayı bırakmak bu hastalığın tedavisinin şartıdır. Sigaranın bırakılması buerger hastalığının ilerleyişini durdurur. Ardından ise gerekli görüldüğü durumlarda damarların yeniden açılabilmesi için sempatektomi cerrahisine başvurulur.
Buerger Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bir tür dolaşım hastalığı olarak da bilinen buerger hastalığının insan vücudunda pek çok belirti verebildiği bilinir. Bu belirtiler ise şu şekildedir;
-Uzuvlarda şiddetli ağrı
-Açık yaraların oluşması
-El ve ayak parmaklarında karıncalanma ya da uyuşma görülmesi
-Soluk bir beniz görüntüsü
-Kangren benzeri semptomlar
-Yürürken ağrı duyma
-Ellerde ve ayaklarda üşüme
Buerger Hastalığı Hangi Doktor Bakar?
Kalp damar hastalığı olarak bilinen buerger hastalığının teşhis ve tedavisi için başvurulması gereken hekim, kalp ve damar cerrahlarıdır.
Buerger Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Bir damar tıkanıklığı çeşidi olan buerger hastalığının kesin ve net olarak tek bir sebebi vardır. Bu da kesinlikle sigara kullanımı ve tütündür.
Buerger Hastalığı Nedir?
Bağımlılık derecesine ulaşmış olan sigara kullanımının özellikle el ve bacaklarda ki damarları tıkamasına neden olan, tedavi edilmediğinde yahut sigara bırakılmadığında uzuv kaybına neden olan bir hastalıktır. Kısacası bir tür damar tıkanıklığı hastalığıdır.
Buerger Hastalığı Ağrısı Nasıl Geçer?
Hekiminizin reçete etmiş olduğu ilaçları aksatmadan içmek ağrılarınızı gidermeye yardımcı olacaktır. Eğer hala geçmiyorsa günde tek bir sigara içmekten bile kaçınılmalı, gerektiğinde de reçetesiz satılan ağrı kesiciler içilmelidir.
Buerger Hastalığı Hangi Bölüm Bakar?
Kalp ve Damar Cerrahisi polikliniklerinden sıra alınmalı ve hastalığın tedavisi uzman doktorlar gözetiminde yaptırılmalıdır.
Buerger Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisi ilk olarak sigarayı bırakmak, sonra reçete edilen ilaçları kullanmak ile birlikte yapılabilir. İlerlemiş boyutlara ulaşan buerger hastalığı söz konusu olduğunda yine kalp damar cerrahlarının yapacağı sempatektomiden yarar alınmalıdır.
Buerger Hastalığı Engel Oranı Kaçtır?
Buerger hastalığına sahip kişilerin yüzde 40 ile 60 oranında engelli raporu alabileceği bilinmektedir. Bu oran ise hastalığın seyrine ve uzuv kaybı olup olmamasına bağlı olarak oransal farklılıklar gösterebilir.
Buerger Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?
Tütün çiğnenmesi ve sigara bağımlılığının, buerger hastalığında ki tek risk faktörü olarak değerlendirildiği bilinmektedir.
Buerger Hastalığı Kimlerde Görülür?
-Erkek bireylerde
-Sigara kullanan bireylerde
-40 yaşından daha küçük bireylerde
-Tütün kullananlarda
Buerger Hastalığı İyileşir Mi?
İlk şartın sigara bırakmak olduğu bu hastalığın, gereken tedavi sürecine uyum sağlanması halinde de yaklaşık yüzde 92 oranında iyileşme gösterdiği bilinmektedir.
Buerger Hastalığı Komplikasyonları Nelerdir?
-Morarma
-Uzuv kaybı
-El ve ayaklarda üşüme
-Soğukluk
-Uyuşukluk
-Açık yara
Buerger Hastalığı Kronik Midir?
Buerger hastalığının kronik bir hastalık olmadığı, aksine akut bir hastalık olduğu bilinir. Fakat bu hastalığın yaralarının kronikleşecebileceği unutulmamalıdır.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.