Bronşiolit

bronsiolit

Bronşiolit, çocuklarda sıklıkla görülen bir alt solunum yolu hastalığıdır. Özellikle yenidoğan ve iki yaş aralığındaki bebeklerde oldukça sık görülür. Yetişkinlerde de görülen türleri vardır fakat bebeklere göre daha azdır. Bronşiolitin en sık görüldüğü mevsim ise kış ve ilkbahar olarak bilinmektedir. Çeşitli doğumsal anomaliler, anne sütünden mahrum kalan bebekler ve bebeklerin yanında sigara içilmesi, bu hastalığın meydana gelmesinde ki en temel faktörler arsında yerini alır. Buna ek olarak tam olarak gününü tamamlamadan doğan yani prematüre bebeklerde de görülebilir.

Bronşiolit Nedir?

Brınşiolit, özellikle bebeklerde sıklıkla görülen bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta akciğerlerin enfeksiyona maruz kalması dolayısı ile bebeklerin yeteri kadar oksijen alamaması bilinen bir semptomdur. Soğuk algınlığı ve grip ile benzer belirtiler taşıyan fakat, bu iki hastalığa oranla daha endişe verici bir hastalık olduğu belirtilir.

Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

Bronşiolitin belirtileri arasında burun akıntısı, hırıltılı öksürük, hırıltılı solunum, her zaman görülmese de ateş, burun tıkanıklığı yer almaktadır.

Bronşiolit Tedavisi Nasıldır?

Bronşiolit tedavisinde temel olarak ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan fayda alınır. Bebeğin durumu nefes almak açısından zorlaştığında oksijen verilebilir. Buna ek olarak ise hekimini kanaatine göre değişmekle birlikte antibiyotik tedavisi başlanabilir. Hastalığın burun tıkanıklığına neden olan semptomu için ise nazal spreyler önerilmektedir.

Bronşiolit Antibiyotik Kullanılır Mı?

Antibiyotik tedavisi bronşiolit için önerilen bir uygulama değildir. Bronşiolit tedavisinde genelde semptomları azaltıcı ilaçlar kullanılması önerilir. Fakat bronşiolite ek olarak yer alan bir bakteri söz konusu ise bu durumda antibiyotik reçete edilir. Bu durum hekiminizin yaptığı kapsamlı testlerle birlikte ortaya çıkmaktadır.

Bronşiolit Astıma Çevirir Mi?

Bronişiolitin erken bir zamanda fark edilmesi ve hastalığa uygun olarak tedavi başlanması, hatsalığı iyileştirici unsurların bir araya getirilmesi demektir. Hastalığın kesin olarak astıma çevirmesi gibi bir durum söz konusu olmasa da, iyi bakım olmadığı sürece ihtimaller dahilindedir.

Bronşiolit Bronşit Farkı Nedir?

Bronşiolit ve bronşit birbirine en çok karıştırılan hastalıklar arasında yer alır. İkisini birbirinden ayıran temel unsur ise, bronşiolit, küçük hava yollarının iltihap kaynaklı olarak tıkanmasıdır. Bronşitte ise akciğerde ki tıkanıklık ve iltihaptan söz edilebilir. Bronşit, bronşiolite nazaran daha kapsamlı bir rahatsızlıktır.

Bronşiolit Bulaşıcı Mıdır?

Evet. Özellikle bebeklerde gelişen bir hastalık olduğu için daha hızlı yayılır. Aynı oyuncakların kullanılması, yakın mesafe öksürük, bazı oyuncakları ağza götürme gibi eylemlerle, özellikle kreş gibi hızla bulaşır.

Bronşiolit Etkenleri Nelerdir?

Virüs kaynaklı olarak gelişen bronşiolitin etkeni,’adenovirüs’tür.

Bronşiolit Risk Faktörleri Nelerdir?

Bronşiolitin en fazla görülme olasılığı olan kişiler şu şekildedir;

-Genelde sosyo ekonomik açıdan daha zayıf kişiler

-Bir yaşından küçük olmak

-Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmesi

-Bağışıklığın zayıf olması

Bronşiolit Geçici Midir?

Evet. Kronik bir rahatsızlık değildir. Hastalığın ilk zamanlarında fark edilmesi, gereken ilaç ve oksijen tedavilerini yapılması ve iyi bir bakım ile birlikte bebek çok kısa bir sürede kendini toparlayacaktır. Bu süreçte bebeğin bulunduğu ortamda kesinlikle sigara içilmemelidir.

Bronşiolit Kaç Günde Geçer?

Hastalığın seyrine ve şiddetine göre, alınacak tedavi ve iyi bakıma göre değişmekle birlikte bu süre uzayıp, kısalabilir. Genellikle bu süre üç gün ile on gün arasındadır. Bazı durumlarda aylarca bile iyileşme görülemeyebilir.

Bronşiolit Nedenler Nelerdir?

-Kullanılan bazı ilaçların enflamasyona yol açması

-Çeşitli solunum yolu enfeksiyonları

-Hastalıklar

-Ev temizliğinde kullanılan kimyasal temizleyicilere maruz kalınması

-Sigara içilen kapalı bir ortamda uzun süre durulması

-Prematüre bebeklik

-Yeteri kadar ya da hiç anne sütü almamış olmak

Bronşiolit Komplikasyonları Nelerdir?

Bronşiolitin meydana getirebileceği komplikasyonlar arasında;

-Uyku apnesi

-Solunum apnesi

-Solunum yetmezliği yer almaktadır.

Bronşiolit Kalıcı Mıdır?

Bronşiolit kalıcı bir hastalık değildir. Kronikleşme riski oldukça azdır. Fakat hastalığın uzantısı niteliğinde olabilecek ve kronik sayılacak çeşitli komplikasyonlar geliştirebilir. Son derece dikkatli olunmalıdır.

Bronşiolit Tekrarlar Mı?

Evet. İyi bakımın olmaması, hala sigara dumanına maruz kalınması, immün sistemin geliştirilmemesi gibi nedenlerle hastalık, tekrarlayabilir.

Bronşiolit hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bronşiolit