Botulizm Nasıl Bulaşır?

(Botulizm)

botulizm-nasil-bulasir

Botulizm Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcılık taşıyan bir hastalık olmamakla birlikte, bahsi geçen ve bakteri üretmiş yemeğin yenmesi bir başka bireye de geçmesine sebebiyet vermektedir.

Botulizm, en kısa tabiriyle zehirlenmedir. Genellikle evde hazırlanmış ve tam olarak yapılamamış konserve gıdalardan kaynaklanır. Tam olarak steril edilemeyen konserve gıdalar içeriğinde ‘clostridium botulinum’ adı verilen bakterileri barındırırlar. Bu bakteri türü oksijenin olmadığı yerde yaşadığından dolayı konservelerde görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bunun dışında ise cilt yüzeyinde oluşan herhangi bir açık yaradan da kaynaklanması mümkün olarak değerlendirilir. Oldukça nadir görülmesi ile bilinen bu hastalık fark edilmediğinde ya da tedavisi geciktiğinde kişiyi ölüme bile götürebilecek kadar risklidir.

Botulizm Nedir?

Botulizm, genellikle açık yaralardan gelen enfeksiyonlardan kaynaklanan ya da konserve gıdalardan insanlara geçebilecek bakteri temelli bir zehirlenme çeşididir. Evde hazırlanan konserve gıdaların tam olarak steril olmaması dolayısı ile bakteri ürer ve yenen konserve gıdalar aracılığıyla bahsi geçen bakteriler vücuda girmiş olur. Bu da kişide toksik bir etki yaratır. İşte tam da bu duruma botulizm ismi verilir.

Botulizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Botulizmin belirtileri arasında genellikle ‘görme bulanıklığı, konuşurken ya da yutkunurken zorlanma hissi, kalp atım hızında azalma ya da seyreklik, ciltte pigment değişiklikleri, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, solunum zorluğu, aşırı terleme’ yer almaktadır.

Botulizm Kuluçka Süresi Ne Kadar?

Bakteri üremiş olan konserve yiyeceğin yenilmesinin ardından geçen 10-16 saat aralığı, bakterinin insan vücudunda aktif olması için gereken süre olarak bilinmektedir. Belirtilen saatler akabinde kişilerde botulizm belirtileri baş gösterir.

Botulizm Zehirlenmesi Nedir?

Açık yaralardan giren botulinium bakterisini girmesi ve yeteri kadar yüksek ısıda sterilize edilememiş besinlerden kaynaklanan bir tür zehirlenme çeşididir.

Bebeklerde Botulizm Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde görülen ilk botulizm belirtisi kabızlıktır. Hemen akabinde ise bebeklerde solunumunda yavaşlama, huzursuzluk, sürekli ağlama görülmektedir.

Botulizm Etkisi Nedir?

Botulizmin bilinen ve en güçlü etkisi, kaslarda felç ve solunumun tamamen durması yer almaktadır.

Botulizm Görülme Oranı Kaçtır?          

Ne ülkemiz ne de dünya genelinde böyle bir araştırma yapılamadığı için bilinememektedir.

Botulizm Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcılık taşıyan bir hastalık olmamakla birlikte, bahsi geçen ve bakteri üretmiş yemeğin yenmesi bir başka bireye de geçmesine sebebiyet vermektedir.

Botulizm Neden Olur?

120-150 derece aralığında ki sıcaklıkla, sanayi şartlarında sterilize edilmemiş, konserve gıdaların tüketimi ile meydana gelebilmektedir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Botulizm