Belden Su Alma Yan Etkileri Nelerdir?
(Belden Su Alınması)
Belden Su Alma Yan Etkileri Nelerdir?
Genellikle belden su alma olarak bilinen bu işlem, tıbbi adıyla lomber olarak tanımlanmaktadır. 1891 senesinde ilk uygulaması yapılmıştır. Günümüzde hala bazı hastalıkların tanısını koymak için bu yöntem etkin olarak kullanılmaktadır. Omurilik sıvısından bir miktar alınarak çekilme işlemidir. Bu işlem bazen korkulu olabilir. Kişiler belden su alma işlemini yaptırmadan önce aklında birçok soru belirebilir. Bizde bu sorulardan birkaçına cevap aramaya çalıştık ve maddeler halinde akıldan geçenleri sıraladık.
Belden Su Alınması Riskleri Nelerdir?
Bu işlem kesinlikle işinde tecrübe sahibi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde kişide kanama, sinirde zedelenme ve beyin hasarları meydana gelebilir.
Belden Su Alınması Sonuçları Nelerdir?
Bu işlem sonrasında kişinin vücudunda kızarıklıklar oluşabilir. Sıklıkla görülen yan etki baş ağrısıdır. Bununla birlikte kusma, kulaklarda çınlama, ensede sertlik gibi bulgularda kendini gösterebilir.
Belden Su Alınmasının Yan Etkileri Nelerdir?
Uygulama sonrasında iğnenin vücuda giriş kısmında enfeksiyon oluşabilir. Kişinin şiddetli baş ağrısı olabilir. Bu belirtiler birkaç gün devam etmek durumunda kalabilir.
Belden Su Alma Acıtır Mı?
Hastanın uygulanan işlem sonrasında ağrı duymaması için damardan ilaç enjekte edilir. Kişi işlem sırasında kıpırdamamalıdır. İlaç enjekte edileceği için kişi ağrı hissetmeyecektir.
Belden Su Alma Baş Ağrısı Yapar Mı?
Belden sıvı alınması sonucunda baş ağrısı sık gözlenen semptomlar arasındadır. Oturur durumdayken baş ağrısı genelde daha fazla olur. Sıvı alındıktan sonra bu ağrının oluşmasının nedeni kafa içindeki basıncın sıvının alınmasıyla azalması durumudur. Hastalar ağrı kesici içerek bu durumdan uzaklaşabilirler.
Bebeklerde Belden Su Alınması Nasıl Gerçekleşir?
Öncelikle temiz bir ortamda, hasta bebeğin EKG ve solunum monitörüne bağlanıp izlenmesiyle ilaç verilir. Sonra 4-5. bel omurları arasından yada 5. bel omurgası, 1. kuyruk sokumu omuru arasından sıvı alımı gerçekleştirilir.
Belden Neden Su Alınır?
Belden su alma işleminin nedeni genellikle bazı hastalıkların teşhisini gerçekleştirmek içindir. Alınan bu sıvı test edilerek bu yolla bazı hastalıkların tedavisi için teşhis konur.
Belden Su Alma Yan Etkileri Nelerdir?
Genellikle yetişkin hastaların çoğunda baş ağrısı gözlenir. Kimilerinde bacak ağrısı şeklinde de devam edebilir. Bu etkiler yatarak dinlenildiğinde birkaç güne geçmektedir.
Belden Su Alma Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Belden su alma yöntemi genellikle merkezi sinir sistemi hastalıkları, tümör hastaları, kanamalı hastalıklar, immünolojik hastalıklar gibi birçok hastalığın teşhisinde ve tedavi sürecinde kullanılabilir.
Ms Hastalığında Belden Su Alınır Mı?
Beyin omurilik sıvısı omurilik boyunca dolaşan bir sıvıdır. Bu sıvı aynı zamanda beynin beslenmesi için gereklidir. MS hastalığının tanısında belden su alma yöntemi uygulanabilmektedir.
Belden Su Alınması Ne Kadar Sürer?
Belden sıvı alma işleminin uygulama süresi içim genellikle 15-20 dk gibi bir zaman zarfından söz edebiliriz.
Belden Su Almak Tehlikeli Mi?
Bu işlem sonrasında beyinde fıtıklaşma meydana gelebilir. Kişinin solunumu durabilir ve bilinç kaybı yaşanabilir. Kişilerde aynı zamanda yanlış yapılmış uygulamalarda felç riski de görülebilmektedir ve kişinin ölümüyle de son bulma ihtimali vardır.
Belden Su Alınması Sonrası Süreç Nasıldır?
Kişi bu işlem sonrasında bir süre sırt üstü yatmalı ve dinlenmelidir. Sonrasında yoğun baş ağrısı gözlenebilir.