Bebeklerde Menenjit

bebeklerde-menenjit

Menenjit beyinde ciddi hasarlar oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalığa virüs ve bakteriler sebep olur. Bebeklik döneminde yapılan menenjit aşısının yaptırılması hastalığın önüne geçme açısından çok önemlidir. 

Bebeklerde Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Öncelikli olarak belirtiler ateş, başta ağrı, zihinde sersemlik, mide bulantısı, kusma ve ışığa hassasiyettir. Çocuklarda görülen bu belirti çeşitlerine hemen müdahale edilmesi gerekir.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit aşısı yaptırılmayan birçok çocuğun hayatını kaybetme riski vardır. Ülkemizde bebeklere meningokok aşısı yapılmaktadır. Bebeklere 9. aydan sonra 2 doz şeklinde 2 yaşına kadar uygulanır. 2 yaşından sonra ise tek doz olarak uygulanır. 

Bebeklerde Menenjit Aşısı Kaç Doz Yapılır?

9-23 ay arasına 2 doz olarak, 2-11 yaş arası çocuklara ise 1 doz olarak uygulanır.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sonrası Ateş Olur Mu?

Ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık sık görülen yan etkiler arasındadır. 48 ile72 saat arasında bu belirtiler ortadan kalkmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Nedir?

Beyin ve omuriliği etkisi altına alan meninks adlı zarın iltihaplanıp hastalığa yol açmasıdır. Ense sertliği, ateş, baş ağrısı gibi semptomlar gösterebilir. Bu hastalığa bakteri ve virüsler neden olmaktadır. En sık bebeklerde ve çocuklarda görülür.

Bebeklere Menenjit Nasıl Bulaşır?

Menenjit hastalığı öksürük, öpüşme, hapşırma gibi damlacık yayılımına sebebiyet veren hallerde yayılma gösterebilir. Bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte en çok bebeklerde görülür. Boğaza yerleşen bazı bakteriler bağışıklığın zayıflaması halinde risk oluşturup menenjite sebep olabilir.

Bebeklerde Menenjit Nasıl Önlenir?

Menenjit aşısını çocuklara zamanında yaptırarak bu hastalıktan korunmak mümkündür. Menenjit aşısı yapılmadığında çocuklar risk altında olacaktır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının fırsatını kollayan virüsler etkisizleştirilerek hastalık etkisi azaltılmış ve aynı zamanda çocuklara verilecek zarar önlenmiş olur.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Menenjit aşısı uygulanan bebeklerde veya çocuklarda uygulama sonrası hafif ateş olabilmektedir. Aşı uygulanan alanda ise hafif kızarıklıklar olabilir. Bu sorunlar zamanla ortadan kalkacaktır.

Bebeklerde Menenjit Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjit, bağışıklık sisteminin virüslerle savaşamaması durumunda ortaya çıktığı için öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusu üzerinde durulur. İyileşme için antibiyotikli ilaçlardan da yararlanılabilir. Ağır seyreden hastalık durumlarında hastaneye yatış söz konusu olmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Toplamda tedavi süresi, bebekteki bağışıklığın gücüne göre 2 veya 3 hafta arasında değişmektedir.

Bebeklerde Menenjit Kalıcı Hasar Bırakır Mı?

Menenjitin önüne aşı ile geçilmesine karşın hastalığa yakalananlarda kalıcı hasar meydana getirmiş olabiliyor. Acil müdahale edilemeyen bebek veya çocuklarda 12 saat içinde geç kalınma durumunda ölümle karşılaşma riski bile doğuyor.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Menenjit aşısı özel aşılar arasında yer aldığı için ücret karşılığında yapılması söz konusudur.

Bebeklerde Menenjit Tehlikeli Midir?

Menenjit beyin ve omurilik gibi hayati tehlike oluşturan bölgelerde hasar meydana getirebileceği için çok tehlikeli bir hastalıktır.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ücreti Ne Kadardır?

Menenjit aşısı 280 liradır. Değişen zamlardan etkilenme durumuna göre fiyatında artış yaşanabilir.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Nereden Yapılır?

Kas arasına enjeksiyon ile uygulanan menenjit aşısı damar içine veya deri altına enjekte edilmez.


Bebeklerde Menenjit hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bebeklerde Menenjit