Bebeklerde Hidrosefali Fizik Tedavi?

(Bebeklerde Hidrosefali)

bebeklerde-hidrosefali-fizik-tedavi

Bebeklerde Hidrosefali Fizik Tedavi?

Bebeklerde hidrosefalinin fizik tedavi ile tedavisi mümkün değildir fakat bazı rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilir. Bu rehabilitasyon yönteminde kişiye özel terapi uygulanmalıdır ve kişide denge kurmaya yönelik problemlerin iyileştirilmesine odaklanır.

Tıp literatüründe hidrosefali, su ve kafa anlamına gelen iki farklı kelimenin birleşimi olarak bilinmektedir. Hastalığın genel olarak tanımı kişinin beyninde ve beyninin etrafında aşırı miktarda sıvı birikmesine bağlı, kafa şeklinin değişmesidir. Bu hastalık ileri yaşlarda meydana gelebileceği gibi , genellikle bebeklerde ve çocuklarda meydana gelme olasılığı çok daha yüksektir. Hidrosefali rahatsızlığı doğuştan meydana gelen bir hastalıktır ve neredeyse 500 çocuktan birinde bu rahatsızlığa rastlanması mümkündür. Bahsedilen bu sıvının amacı genel itibari ile beyni korumaktır fakat bazı durumlarda dolaşım sıkıntısıyla karşılaştığından tıkanır ve bu hastalık meydana gelmektedir.

Bebeklerde Hidrosefali Nedir?

Bebeklerde görülen hidrosefali Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) olarak bilinen ve beyni koruyan sıvının dolaşım esnasında çeşitli engellerle karşılaşmasına ve dolayısıyla şişliğe yol açmasına neden olan bir hastalığın genel adıdır.

Bebeklerde Hidrosefali Tedavisi?

Hidrosefali anne karnında bile tanı konulan bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlığın ilaç kullanımı ile herhangi bir tedavisi söz konusu değildir. Tıkanıklığa neden olan faktör (tümör, ur) belirlenerek, cerrahi işlem ile çıkarılır. Buna ek olarak bilinen tedavi yöntemleri arasında ETV ve şant yöntemi yer alır.

Bebeklerde Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda görülen en yaygın belirtiler arasında ‘bebeğin nöbet geçirmesi, bebeğin başının normal ölçülerden daha fazla olması, fiziki ve motor bozukluğu olması, kafa derisinde ki incelmeler, bebeğin çok az uyuması ve huzursuzluğu, ateş, kusma’ gibi belirtiler yer almaktadır.

Bebeklerde Hidrosefali Kendiliğinden Geçer Mi?

Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren bu rahatsızlığın kendiliğinden geçmesi beklenemez. İlaçla da tedavisi mümkün olmadığından, yapılabilecek en kısa zamanda ameliyatla bu durum düzeltilmelidir.

Bebeklerde Hidrosefali Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde hidrosefali, ultrason ile yapılan muayenelerle de tespit edilir fakat müdahale edilemez. Bu nedenle bebeğin dünyaya gelmesi beklenir. Şayet hamilelik esnasında fark edilmemişse, bebeğin başının aşırı derecede büyük ve asimetrik olması, bıngıldağın şişliği ve gerginlik gibi durumlar hidrosefali için en belirgin özelliktir.

Bebeklerde Hidrosefali Neden Olur?

Hidrosefalinin nedenleri arasında ‘ sıvı birikmesi, vücudun bilinmeyen bir nedenden dolayı aşırı sıvı üretmesi, dolaşım bozukluğu’ gibi durumlar yer alır.

Bebeklerde Hidrosefali Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Belli bir dönemden bahsedilmese de anne karnında ya da yenidoğan bebeklerde ortaya çıkması beklenir.

Bebeklerde Hidrosefali Değeri Kaç Olmalı?

Bebeklerde hidrosefali ile ilgili herhangi bir değer aralığı bilgisine ulaşılamamıştır.

Bebeklerde Hidrosefali Fizik Tedavi?

Bebeklerde hidrosefalinin fizik tedavi ile tedavisi mümkün değildir fakat bazı rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilir. Bu rehabilitasyon yönteminde kişiye özel terapi uygulanmalıdır ve kişide denge kurmaya yönelik problemlerin iyileştirilmesine odaklanır.

Bebeklerde Hidrosefali Ne Kadar Yaşar?

Tedavisi kesin çözüm ile yapılabilen bu rahatsızlığa sahip bebeklerin yaşam kaliteleri artırılmalıdır ve belli bir ömür süresi hekimler tarafından öngörülmez.

Prematüre Bebeklerde Hidrosefali?

9 ay 10 günlük anne karnında ki gelişimini tamamlamayan bebeklerde de hidrosefali görülme olasılığı vardır fakat bu konu üzerinde yapılmış kapsamlı bir araştırma söz konusu değildir.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bebeklerde Hidrosefali