B Vitamini Faydaları Nelerdir?

(B Vitamini)

b-vitamini-faydalari-nelerdir

B Vitamini Faydaları Nelerdir?

B vitamini vücutta birçok önemli işlevi vardır. Hücre oluşumuna katkı sağlar, kalp-damar hatsalıklarına karşı koruyuculuk sağlar, yıpranan hücreleri onarır, kilo kontrolü sağlar, sinir sistemine önemli katkıları vardır.


B vitamini vücut için çok önemlidir, vücudun sağlıklı çalışabilmesi, bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için önemli bir rol üstlenir. Vücut B vitaminini depolayamadığı için sadece besinlerden alınır. Toplamda 8 çeşit B vitamini bulunur. Bunlar; B1(Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B5 (Pantotenik asit), B6(Piridoksin), B7 (Biyotin), B9(Folik asit, folat) ve B12 (Kobalamin)'dir. B vitamini grubunun hepsinin vücutta farklı görevleri vardır. Ancak hepsi aynı besinlerde bulunur. Vücutta B vitamini eksikliği halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Vücuttaki karbonhidrat, yağ ve protein emilimini sağlayan B vitamini bunun yanında aminoasit yıkımı, yeni hücre oluşumu ve oksijen taşıma gibi görevler de üstlenir. 

B Vitamini Nelerde Var?

B1 vitamini kırmızı et, balık, pirinç, süt, ekmek, makarna gibi tam tahıllı gıdalar, yumurta, fındık, ceviz, bezelye ve karaciğerde bulunur. B2 vitamini süt, yumurta, kırmızı et, böbrek, ciğer, tavuk, ıspanak, badem, kuşkonmaz, tahıllı besinlerde bulunur. B3 vitamini kırmızı et, hindi, balık, tavuk, esmer pirinç, muz, süt, yumurta ve mantarda bulunur. B5 vitamini tavuk, kırmızı et, tavuk eti, böbrek, ciğer, yumurta, mantar ve avokadoda bulunur. B6 vitamini dana ciğeri, ton balığı, somon balığı, yeşil sebzeler ve nohutta bulunur. B7 vitamini yumurta, dana eti, balık, avokado, ay çekirdeğinde bulunur. B9 vitamini yeşil sebzeler, baklagiller, tavuk, kırmızı et ve portakalda bulunur. B12 vitamini balık, kırmızı et, yoğurt, peynir ve yumurtada bulunur. 

B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, üşüme, çarpıntı, unutkanlık, depresyon, sinirlilik, dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğudur. 

B Vitamini Faydaları Nelerdir?

B vitamini vücutta birçok önemli işlevi vardır. Hücre oluşumuna katkı sağlar, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar, yıpranan hücreleri onarır, kilo kontrolü sağlar, sinir sistemine önemli katkıları vardır. 

B Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

B vitamini eksikliğinde Alzheimer ve anemi hastalıkları görülür. 

B Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

B vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, kalp çarpıntısı, üşüme, depresyon, sinirlilik, unutkanlık, dikkat eksikliği, odaklanma problemi gibi sorunlara yol açar. bunun dışında anemi ve alzheimer gibi hastalıklara da yol açar.  

B Vitamini Aç Mı Tok Mu İçilir?

B vitamini eğer içerisinde ginseng ve gingko özü barındırıyorsa uykuyu açabilir. bu yüzden akşamları alınması pek uygun değildir. Sabahları tok karnına yutmak daha uygundur. 

B Vitamini Boy Uzatır Mı?

B vitaminin boy uzamasına katkı sağlayıp sağlamadığı pek bilinmiyor. Ancak C ve D vitamini boy uzatır.

B Vitamini Eksikliği Çarpıntı Yapar Mı?

B vitamini eksikliği kalp çarpıntısına neden olur. Özellikle B12 vitamini eksikliği kalp çarpıntısına ve nefes darlığına neden olur. 

B Vitamini Depolanır Mı?

B vitamini vücutta depolanmaz. Besinlerden alınır. 

B Vitamini Değeri Kaç Olmalı?

Kandaki B vitamini değeri 500 ile 700 pg/ml arasında olmalıdır. 200 pg/ml 'den daha düşük olursa eksik olduğu anlaşılır. 

B Vitamini Eksikliğinde Kansızlık Görülür Mü?

B vitamini yeni kan hücreleri üretmeye fayda sağlar. Bu sebeple eksikliğinde kansızlığa neden olabilmektedir. 

B Vitamini Günlük Ne Kadar Alınmalı?

B12 vitamini günlük ortalama 2.4 mcg tüketilmesi gerekmektedir. 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

B Vitamini