Aterosklerozda Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

(Ateroskleroz)

aterosklerozda-kullanilan-ilaclar-nelerdir

Aterosklerozda Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar ise ‘aspirin, statin, klopidogrel’dir. Genellikle kolesterol seviyesini düşüren bu ilcalar sayesinde damar sertliği de tedavi edilmiş olmaktadır.

Tıp literatüründe ‘ateroskleroz’ olarak tanımlanan bu hastalık, toplum arasında damar sertliği olarak bilinmektedir. Sistemin rahatsızlıklardan olan ateroskleroz, vücuttaki bütün damarlarda meydana gelebilir. Bu hastalığın oluşturduğu pek çok komplikasyon bulunmaktadır. Genellikle böbreklerde semptomlara neden olan aterosklerozun, sinsi seyirli bir rahatsızlık olduğu da bilinmelidir. Genellikle göğüs bölgesinde bulunan damarlarda oluştuğu için, göğüs kafesinde ağrı, yanma ve batma hissi ile karakterize durumdadır.

Ateroskleroz Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliği olarak bilinen aterosklerozun belirti vermesi yaklaşık olarak on beş yıl gibi uzun bir süreyi bulmaktadır. Akut olarak gelişen bir hastalık değildir. Genel olarak şu belirtileri vermektedir;

-Çene bölgesinde şiddetli ağrı

-Konuşma sırasında zorlanma/konuşmanın bozulması

-Isı kaybı yaşanması

-Uyuşma ya da karıncalanma

-Aritmi

-Böbrek yetmezliği

-Göğüste ağrı, batma

Ateroskleroz Risk Faktörleri Nelerdir?

Aterosklerozun görülme sıklığı en fazla olan kişiler arasında;

-Sigara kullanan bireyler

-Hipertansiyon hastaları

-Şeker hastaları

-Alkolizm

-Hiperlipidemi

-Obeziteliler yer almaktadır.

Ateroskleroz Nedenleri Nelerdir?

Aterosklerozun meydana gelmesinde etkili olan nedenler arasında;

-60-70 gibi ileri yaşta olunması

-Erkek cinsiyete sahip olunması

-Obezite olunması

-Yüksek kolesterol oranına sahip olunması

-Sigara ve alkol kullanılması

-Genetik yatkınlıklar yer almaktadır.

Aterosklerozda Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar ise ‘aspirin, statin, klopidogrel’dir. Genellikle kolesterol seviyesini düşüren bu ilaçlar sayesinde damar sertliği de tedavi edilmiş olmaktadır.

Ateroskleroz Geriler Mi?

Aterosklerozun kısa sürede meydana gelmediği, sinsi seyirde yıllarca devam ettiği bilinmektedir. Dolayısı ile tedavisi yapılsa bile çok geç fark edildiğinden dolayı gerileme ihtimali oldukça zayıftır. Yine de hastalığın mevcut semptomlarından korunmak ve gelişebilecek komplikasyonları engellemek için  tedaviye uyum sağlanması gerekir.

Ateroskleroz Genetik Mi?

Damar sertleşmesinin meydana gelmesinde sigara kullanımı, kolesterol etkili olabileceği gibi genetik yatkınlık da bir o kadar etkilidir. Aile üyelerinden birinde ya da birkaçında meydana gelmesi, yatkınlığın varlığını saptamak için yeterlidir.

Ateroskleroz Hangi Bölüm Bakar?

Kalp ve damar hastalıkları bir bütün olarak incelenmektedir. Genellikle damar hastalıkları söz konusu olduğunda kardiyoloji polikliniğinden randevu alınması gerekir.

Ateroskleroz Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Damar tıkanıklığı başlı başına bir rahatsızlık olarak değerlendirilmemelidir. Oluşturduğu pek çok yandaş hastalık da beraberinde gelecektir. Oluşabilecek hastalıklar arasında ise genellikle ‘felç, kangren, anjina, aritmi, böbrek yetmezliği ve cilt yaraları’ yer almaktadır.

Ateroskleroz Komplikasyonları Nelerdir?

Ateroskleroz hastalığının neden olabileceği komplikasyonlar arasında ‘akut inme, kalp hastalıkları, periferik arter hastalığı ve açık cilt yaraları’ yer almaktadır.

Ateroskleroz Nasıl Oluşur?

Kalsiyum birikimi ve bazı hücresel atıklar, damarların koruyucu duvarlarında birikirler. Bu durum ise zaman içerisinde sertleşmeye sebebiyet vermektedir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Ateroskleroz