Atelektazi Neden Olur?
(Atelektazi)
Atelektazi Neden Olur?
Atelaktazi, vücudumuzun önemli bir organı olarak bilinen akciğerde gelişen bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlık söz konusu olduğunda, akciğerinin belirli bir kısmının sönmüş olabileceği bilinmelidir. Bu durum fizyolojik faktörlere bağlı olabileceği gibi aynı zamanda çevresel nedenlerden dolayı da gerçekleşebilir. Atelektazi genelde cerrahi işlemler akabinde görülebilen bir komplikasyondur.
Atelektazi Nedir?
Atelektazi, cerrahi işlemler sonrası, çevresel ya da fizyolojik faktörlere bağlı olarak gelişebilen, akciğerinin bir kısmının sönmesi ya da tamamen kapanması anlamına gelen tıbbi bir terimdir.
Atelektazi Belirtileri Nelerdir?
Atelektazi belirtileri arasında ‘ciltte morarma, balgam, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, hızlı nefes alıp verme ve ateş’ yer almaktadır.
Atelektazi Çeşitleri Nelerdir?
Akciğerin sönmesi ya da kapanması anlamına gelen atelkatazinin ‘adezif, akut, kronik, konjenital, pasif ve obstrüktif’ olarak bilinen çeşitleri mevcuttur.
Atelektazi Düzelir Mi?
Atelaktazi, göğüs fizyoterapisi, drenaj ve cerrahi gibi işlemlerle önemli ölçüde düzelme gösterir.
Atelektazi Geçer Mi?
Atelektazi geliştikten sonra ki süre zarfı boyunca tedaviye uyum sağlanması ve hastanın iyi bakılması ile hastanın yaşam kalitesi oldukça artırılması mümkündür. Fakat tam olarak geçmesi hususunda herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Atelektazi Komplikasyonları Nelerdir?
Atelektazinin bilinen en ciddi komplikasyonları arasında ‘zatürre, solunum yetmezliği ve akciğerin su toplaması’ gibi etkiler yer almaktadır.
Atelektazi Kelime Anlamı Nedir?
Atelektazi kelimesinin Türkçe’ye çevrilecek herhangi bir anlamı bulunmamasına rağmen, büzüşme, ya da kapanma anlamları akla gelebilmelidir.
Atelektazi Tehlikeli Midir?
Akciğerde gelişen bu rahatsızlık tedavi edilmediği süre boyunca çok ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Atelektazi Neden Olur?
Atelektaziye neden olabilen pek çok faktör bulunmakla beraber, akciğerde gelişen bir tümör, soluk borusundan kaçabilen yabancı bir cisim en önemli sebepleri arasında yer alır.
Atelektazi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Alelektaziyi önlemenin en önemli yolu, yabancı cisimlerden uzak durmaktır.
Atelektazi Risk Faktörleri Nelerdir?
Atelektazi risk faktörleri arasında ‘sigara kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, obezlik, ağır akciğer hastalıkları ve öksürememek’ gibi etkenler yer almaktadır.