Aşil Tendiniti

asil-tendiniti

Aşil tendiniti romatizmal hastalıklar arasında yer alan iltihap kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalığın meydana geldiği bölgeye aşil adı verilir. Aşil tendiniti ayak topuğuna yakın bir bölgede meydana gelen tendon iltihabıdır. Bu bölgenin en dayanaklı tendon bölgesi olmakla birlikte aynı zamanda da son derece hassas olduğu bilinmektedir. Özellikle orantısız güç uygulanması, uzun süre ayakta kalınması ya da çalışılması gibi nedenlerle tendon kaslarında erozyon meydana gelir ve bu da iltihaplanmayı arttırır. Ayak topuğunda ağrı, eklemlerde şişlik, ısınma gibi belirtilerle ortaya çıktığı bilinen aşil tendiniti hakkında tüm merak edilenler…

Aşil Tendiniti Nasıl Geçer?

Aşil tendiniti söz konusu olduğunda birbirinden farklı cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Buz tedavileri, istirahat gibi basit tedavi yöntemleri uygulanarak hastadaki tüm değişimler tek tek irdelenmeye başlanır. Buna ek olarak lokal steroid enjeksiyonlar, şok dalga tedavileri ve ilaç tedavileri ile iltihabın neden olduğu yangı geçirilmeye başlanır. Aşil tendinitinin kısacası doğru tedavi ile geçebileceği bilinmelidir.

Aşil Tendiniti Belirtileri Nelerdir?

Aşil tendiniti söz konusu olduğunda hastaların en çok şikayet ettiği konu topuk bileğindeki ağrıdır. Buna ek olarak bilinen diğer belirtiler ise egzersiz sonrasındaki aşırı ağrılar, özellikle sabah kalkıldığında hissedilen şiddetli sertlik ve ağrılar, tendon kısmında ki hassasiyet artışları, hareket ederken zorlanma, kaslarda güçsüzlük hissetme gibi pek çok belirtisi bulunmaktadır.

Aşil Tendiniti Antibiyotikle Geçer Mi?

Aşil tendiniti hastalığında hastaların antibiyotik tedavileri ile değil genelde NSAİ grubu ilaçlarla tedavi edildiği bilinir. Bu tedavi esnasında en çok kullanılan ilaçlar arasında diklofenak sodyum etken maddeli ilaçlar, analjezik grubu ilaçlar ve COX-2 inhibitörleri kullanılmaktadır.

Aşil Tendiniti Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Aşil tendinitinden muzdarip olan hastaların çörek otu yağı kullanmaları önerilmektedir. Bu bölgeye çörek otu yağı ile masaj yapılması yapılacak en iyi bitkisel yöntem olarak bilinmektedir.

Aşil Tendiniti Hangi Doktora Gidilir?

Aşil tendinitinden muzdarip olan hastaların başvurmaları gereken alanlar genelde ortopedi, travmatoloji ve romatoloji bölümleridir. Buralardan randevu alınarak gidilebilir.

Aşil Tendon Gerginliği Nedir?

Sıklıkla sporcularda görülen bu rahatsızlığın topuk kısmından başlayarak tüm bacağa gerginlik verdiği bilinmektedir. İltihabın olması hareket kısıtlılığına neden olarak bacakta gerginlik ve huzursuzluk yaratmaktadır.

Aşil Tendiniti Kendi Kendine Zamanla İyileşir Mi?

Aşil tendiniti deformasyona bağlı olarak görülen iltihabi bir durum olduğundan dolayı ilaçlarla birlikte tedavisi yaptırılmalıdır. Hastalığın kendi kendine iyileşmesini beklemek ne yazık ki hastalığın çok daha ileri gitmesine neden olmaktadır.

Aşil Tendiniti Ne Kadar Sürede İyileşir?

Aşil tendinitinin iyileşme süresi verilecek tedavilere göre değişkenlik göstermektedir. Bunun için net bir süre verilmez. Fakat hasta ameliyatla tedavi edilmişse iyileşme süreci altı haftalık bir sürece yayılacaktır.

Aşil Tendiniti Tanısı Nasıl Konur?

İlk olarak hastanın şikayetleri ve çalışma hayatına dair günlük aktiviteleri dinlenir. Ardından ise fiziksel ön muayene yapılır. Burada ki hassasiyetler, şişlikler, ısı artışlarının ayrıntılı çalışması yapılır. Buna ek olarak manyetik rezonans ve röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak teşhisi yapılabilmektedir.

 

Aşil Tendiniti hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Aşil Tendiniti