Artroz Nedir?

(Artroz)

artroz-nedir

Artroz Nedir?

El, kol, bacak, diz gibi eklemlerde görülen, vücutta kalsiyumun birikmesi ve sertleşmesi ile birlikte görüldüğü bilinen bir eklem hastalığıdır. İleri yaşlarda ve özellikle erkek bireylerde görülme sıklığı olan halk arasında kireçlenme olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Tıp literatüründe artroz olarak bilinen bu hastalık, halk arasında ise kireçlenme olarak adlandırılır. İleri yaşlarda görülme sıklığı çok daha fazladır. Buna ek olarak genetik yatkınlığın varlığı da yadsınamaz. Artrozun vücudun her bölgesinde görülme olasılığı da bulunur. Yalnızca diz eklemlerinde görülmez. Ciddi ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan artroz nedir birlikte daha yakından tanıyalım…

Artroz Nedir?

El, kol, bacak, diz gibi eklemlerde görülen, vücutta kalsiyumun birikmesi ve sertleşmesi ile birlikte görüldüğü bilinen bir eklem hastalığıdır. İleri yaşlarda ve özellikle erkek bireylerde görülme sıklığı olan halk arasında kireçlenme olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Artroz Ne Demektir?

Artroz kelimesinin bilinen herhangi bir Türkçe karşılığı yoktur fakat bakıldığında artroz; kireçlenme olarak akıllara gelmelidir.

Artroz Egzersizleri Nasıldır?

Zorlayıcı olmayan, postür düzeltmek için yapılan ve açma germe hareketlerinin artroz gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Artroz Engel Oranı Kaçtır?

Artrozun meydana gelmesi ile birlikte kişilerde hareket kısıtlılığı meydana gelebilir. Bu durum çalışma hayatına da yansıyacağından dolayı engel oranı yüzde 40 gibi oranlardadır.

Artroz Bulguları Nelerdir?

Artroz bulguları sırası ile şu şekilde sıralanabilir;

-Eklem şişlikleri

-Eklemlerde şiddetli ağrı

-Hareketi azaltmakla azalan ağrı

-Kıtırtı türünde sesler gelmesi

-Şekil bozuklukları

Artroz Bitkisel Tedavisi Var Mıdır?

Artroz söz konusu olduğunda tüketilen yiyeceklere dikkat edilmelidir. Protein ağrılık beslenilmeli ve buna ek olarak bitkisel bir tedavi yöntemi olarak sirke ile oluşturulmuş kürlerden fayda alınabilmektedir.

Artroz Ağrısı Nasıl Geçer?

Artroz ağrı ataklarının bir anda geçmesi mümkün değildir. Genellikle reçete edilmiş ilaçlar ağrıları dindirecektir. Bunun haricinde şiddetli bir durum söz konusu olduğunda reçete ile satılmayan bilindik ağrı kesicilerden fayda alınabilir.

Artroz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopik cerrahi, diz protezi takımı ve PRP yöntemi ile birlikte cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Kireçlenmenin eklem dokusuna verdiği hasar minimize edilmeye çalışılır.

Artroz Belirtileri Nelerdir?

Hareket etmekle artan, istirahat etmekle azalan ağrıların oluşması, sürekli kıtırtı türünde bir ses duyulması, şiddetli eklem ağrıları gelişmesi, şekil bozukluklarının ortaya çıkması gibi belirtiler söz konusu olmaktadır.

Artroz Geçer Mi?

Ameliyat edilmesi ve düzenli egzersiz yapılması ile birlikte artrozun geçiciliğinden söz edilebilir. Fakat hastalık daima nüks edebilir. Bunun için cerrahi operasyon sonrasında da yaşam standartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Verilen ilaçların ve önerilen yaşam stilinin daimiliği korunmalıdır.

Artroz Nasıl Tedavi Edilir?

Artroz tedavileri genellikle cerrahi girişimlerle birlikte olmaktadır. Cerrahi girişimlerin ardından önerilen tüm uyarılar dikkate alınmalıdır.

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Artroz