Aritmi Anında Ne Yapılmalı?
(Aritmi )
Aritmi Anında Ne Yapılmalı?
Kalbin farklı çalışmasına verilen isimlerden biri aritmidir. Aritmi çeşitli sağlık sorunların bir uzantısı olarak meydana gelebilen bir rahatsızlık olabileceği gibi sağlıklı kişilerde de zaman zaman görülme olasılığı yüksektir. Hızlı ya da daha yavaş kalp atım hızı olarak bilinen aritmi, bayılmaya bile sebebiyet verebilir. Bu farklılıkların çoğu zararsız olabileceği gibi bazen de hayatı tehdit edici unsurlar barındırabilir. Hatta ölüm gibi ciddi sonuçlar da aritminin bir uzantısı olarak bilinmektedir.
Aritmi Çeşitleri Nelerdir?
Kalp atım hızı farklılıkları olarak bilinen aritminin dört farklı çeşidi bulunuyor. En yaygın görülen çeşit, hızlı kalp atımı ya da çarpıntı olarak bilinen taşikardi iken, bradikardi, supraventriküler taşikardi, ve ventrikül taşikardi gibi çeşitleri de bulunuyor.
Aritmiye Ne İyi Gelir?
Kalp çarpıntısı olarak bilinen aritmiye en iyi gelen şey öncelikle düzenli bir uyku sağlığıdır. Tüm organların rahatça dinlenebilmesi için uyku önemlidir ve aritmi ataklarını önler. Buna ilave olarak sıklıkla taze meyve sebze tüketimi, nefes egzersizleri ve balık tüketimi önem taşımaktadır.
Aritmi Belirtileri Nelerdir?
Kalp atımı farklılığı olarak karşımıza çıkan aritminin belirtileri arasında ‘sıklıkla baş dönmesi yaşanması, kalp atışında kulakla bile duyulabilen düzensizlikler, çarpıntı hissi ve nefes darlığı’ gibi semptomlar yerini almaktadır.
Aritmi Askerliğe Engel Mi?
Aritmi rahatsızlığına sahip kişilerde genelde genel sağlık muayenelerinde verilen ağır iş göremez raporu sayesinde askerlik yapılabilir fakat genelde bu rahatsızlığa sahip kişilerin bu görevlerden muaf tutulacağı da eklenir. Sonuçta yapılacak muayenelerle karar verilebilir.
Aritmi Anında Ne Yapılmalı?
Sakin olmaya çalışılmalı, varsa hemen bir bardak su içilmeli, sigara kullanılmamalıdır. Varsa bir yerde oturulmalı ya da uzanılmalıdır. Buna ek olarak eğer katlanılmayacak gibi ise bir acil servise başvurulmalıdır.
Aritmi Düzelir Mi?
Kalp cerrahilerinde sıklıkla kullanılan kateter ablasyon tekniği ile hastaların yüzde 80’e kadar olan bir oranında aritmi düzenlenmesi görülebilir. Aynı zamanda da ilaçla yapılan tedavilerde düzelmesinde katkıda bulunmaktadır.
D Vitamini Eksikliği Aritmiye Neden Olur Mu?
D vitamini, insan vücudunun düzenli çalışması ve sağlıklı olabilmesi için önem taşıyan bir vitamin türüdür. Eksikliği ya da fazla olması durumlarında çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Fakat burada aritmi söz konusu olduğunda, net bir şey söylenememektedir. Genel kanı ise D vitaminin fazla olması durumunda aritminin meydana geldiğidir.
Aritmi Ekg De Çıkar Mı?
Kalp ritimlerini ölçen bir cihaz olan EKG’de aritmiye rastlamak mümkündür. Fakat bu amaçla bakıldığında yani aritmi teşhisinde bakıldığında bulunabilir. Aksi takdirde başka bir amaç için çekilen EKG’de aritmi bulgularına rastlamak zorlaşabilir.
Aritmi İlaçla Tedavi Edilir Mi?
Aritmi tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Bunun için hangi çeşit olduğu ve hastalığın derecesi önem taşır. Buna ek olarak hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler ile üstesinden gelinebilmektedir.
Aritmi Kronik Hastalık Mı?
Aritmi kronik hastalıklar kategorisinde yer alan bir rahatsızlık türü olmayıp, genelde önlenebilir bir kliniğe sahiptir.
Aritmi Nasıl Teşhis Edilir?
EKG, Holter, Efor Testi, Referanslar, Tilt Testleri, EKO gibi elektronik aletlerle teşhisi rahatlıkla konulabilmektedir.