Anovulasyon Ne Demek?

( Anovulasyon)

anovulasyon-ne-demek

Anovulasyon Ne Demek?

Yumurtalıklarda yeterli oosit salgılanmamasından dolayı yumurtlama olmaz ve adet düzensizliği oluşur. Bu duruma anovulasyon denir.

Normal ve sağlıklı her kadında yumurtalıklar olur ve her ay yumurta üretilir. Her ay üretilen yumurtalar olgunlaşır ve spermle karşılaşırsa döllenme olur. Ancak döllenme olmazsa yumurta çatlar ve kanla beraber vajinadan atılır. Böylece adet dönemi olur. Adet döneminin başlangıcından 14 önce yumurtalama dönemidir. Ancak bazı kadınlarda yumurta yumurtalama olmaz ve bu duruma anovulasyon denir. Anovulasyonun en büyük belirtisi adet düzensizliğidir. Anovulasyon olan kadınlarda sağlıklı kadınlara göre çok daha fazla kanama olur. Ayrıca anovulasyon olan kadınlarda tüylenmeye kısırlık şikayetleri de görülebilir. Anovulasyon rahimde oluşan tümörler, stres, enfeksiyonlar, kistler, genetik faktörler ve önceden geçirilen cerrahi operasyonlardan dolayı oluşur. Adet düzensizliği, aşırı tüylenme ve gebe kalamama şikayetleri yaşayan kişilere progesteron ölçümü, bazal vücut sıcaklığı ve endometrium biyopsisi yapılır. Böylece anovulasyon tanısı konulur. Buna göre tedavi uygulanır. Tedavi edilmeyen anovulasyon daha sonra kansere neden olabilmektedir.

Anovulasyon Nedir?

Sağlıklı her kadında her ay hormonlar sayesinde yumurtlama olur. Hormon bozukluğundan dolayı yumurtalamanın olmaması durumuna anovulasyon denir.

Anovulasyon Kanaması?

Östrojen hormonunun olmamasından dolayı anovulasyon kanamaları olur. Anovulasyon olan kadınlarda sağlıklı kadınlara göre çok daha yoğun kanama olur.

Anovulasyon Ne Demek?

Yumurtalıklarda yeterli oosit salgılanmamasından dolayı yumurtlama olmaz ve adet düzensizliği oluşur. Bu duruma anovulasyon denir.

Anovulasyon Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Aşırı tüylenme, saç dökülmesi, yoğun adet kanaması, adet düzensizliği ve gebe kalamama (kısırlık) anovulasyonun belirtilerindendir. Bu gibi şikayetler yaşayan kişilerin hekime danışması gerekir. ayrıca düzenli sağlık kontrollerinden geçmek bu ve bu gibi hastalıkların erkenden tespit edilmesini sağlar.

Anovulasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve daha sonra hastanın fiziksel muayenesi yapılır. Ardından hormon testleri ve görüntülemeler yapılır. Buna göre hastaya ilaçla tedavi uygulanır.

Anovulasyon Nedenleri Nedir?

Stres, psikolojik rahatsızlıklar, travmalar, aşırı spor, yanlış yapılan diyetler, beslenme düzensizliği, ani kilo alıp verme, kronik hastalıklar, polikistik over sendromu, hipofiz bezinde tümör, adenom, sheehan sendromu, hiperprolaktinemi, prematür overyan sendromu, guatr, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz öncesi dönem, emzirme dönemi, genetik hastalıklar ve bazı ilaçların yan etkileri anovulasyona neden olabilir.

İnfertilite Anovulasyon Nedir?

Anovulasyon kadında yumurtlama olmaması durumudur. Bu durumda adet düzensizlikleri ve fazla kanama yaşanır. Tedavi edilmezse infertiliteye yani kısırlığa neden olur. Kısırlık çiftlerin düzenli olarak korunmadan cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebe kalamamaktır.

Kronik Anovulasyon Nedir?

Yumurtlamanın olmamasından dolayı anovulasyon olur. Tedavi edilmediğinde kronikleşir ve kısırlığa neden olur.

Anovulasyon ve Polikistik Over Sendromu?

Anovulasyon yumurtalıklarda yumurtlamanın olmamasıdır. Eğer tedavi edilmezse kısırlığa neden olur. Polikistik over sendromu ise yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu kist oluşmasıdır. Polikistik over sendromunda kilo artışı, tüylenme ve sivilce oluşumu ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmezse karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, depresyon, anksiyete, uyku apnesi ve kısırlığa yol açar.

Anovulasyon Sınıflaması?

Anovulasyon sınıflaması konusunda herhangi bir bilimsel bilgi bulunamamıştır.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Anovulasyon