Ani İşitme Kaybı Psikolojik Olabilir Mi?

(Ani İşitme Kaybı)

ani-isitme-kaybi-psikolojik-olabilir-mi

Ani İşitme Kaybı Psikolojik Olabilir Mi?

Stres durumlarında vücudun aşırı tepki vermesi durumlarında böyle bir durumla karşılaşılsa da oldukça nadir olabileceğinden, psikolojik faktörlere bağlamadan önce mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine görünmekte fayda vardır.

Ani işitme kayıpları, çoğu zaman enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir duyu yetisi problemidir. Özellikle sabah uyanınca farkına varılan bu durum ihmal edilmemelidir. Ani duyma kayıplarında erken teşhis ve tedavi çok önem taşımaktadır. İşitme kaybının fark edildiği üç gün içerisinde tedavisi yapılmaz ise kalıcı bir duyu yetisine sebebiyet verir. Bu nedenle taşıdığı önem tartışmaya açık bile değildir.

Ani İşitme Kaybı Kaç Günde Geçer?

Ani işitme kayıplarının sebebinin ne olduğu tam olarak anlaşıldıktan sonra gecikmeyen tedavilerle birlikte, yaklaşık olarak iki haftada iyileşme belirtileri göstermektedir. Elbette burada önemli olan durum müdahale süresidir. Gecikmelerin yaşandığı durumlarda ne yazık ki işitme kaybı kalıcı bir hale gelebilmektedir.

Ani Duyma Kaybı Tedavisi Nasıldır?

Ani işitme kayıpları eğer bir virüs ya da enfeksiyon kaynaklı ise hastalara derhal kortizon tedavisi başlanmalıdır. Virüslere karşı etkili bir ilaç türü olan kortikosteroid grubu ilaçlar bölgede bulunan enfeksiyonun iyileşmesine katkıda bulunacağı için işitme kaybı da yaklaşık iki haftalık bir süre içerisinde düzelme etkileri gösterecektir.

Ani İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Kulakta dolgunluk hissi

Ağır işitme

Tinnitus denilen çınlama türü rahatsızlık hissi

Tek taraflı işitmede problem

Ani İşitme Kaybı Düzelir Mi?

Ani işitme kayıplarının büyük bir çoğunluğunda eğer etken olan durum virüs değilse iyileşme etkileri gösterir. Bazen bunun için herhangi bir tedavi alıyor olmak bile gerekmeyebilir. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey işitme kaybının meydana geldiğini fark eder etmez, derhal tedavi altında olmaktır.  

Ani İşitme Kaybı Kendiliğinden Düzelir Mi?

Yüksek sese maruz kalmak ile başlayan ani işitme kayıplarında kendiliğinden düzelme söz konusu olabilmektedir. Bu durumda her işitme kaybı için kendiliğinden geçer diyebilmek mümkün olmasa da en azından yüksek ses benzeri durumlar hesaba katıldığında bahsedilebilir.

Ani İşitme Kaybı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ani işitme kayıplarının nedeni eğer bir bakteri ise (özellikle iç kulakta bulunan) derhal tedavisine başlanmalıdır. Kortizon ile birlikte büyük başarı yakalanan işitme kaybı tedavilerinde gecikmemek önemlidir. Aksi durumda tek kulakta ya da her iki kulakta birden kalıcı duyma kayıpları yaşanabilir.

Ani İşitme Kaybı İlerler Mi?

Meydana geldiği andan itibaren ilk üç gün içerisinde müdahale edilmemesi hastalığın ilerlemesine ve daha da yüksek oranda işitme kaybına sebebiyet verebileceği için ilerler denilebilir.

Ani İşitme Kaybı İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Yavaş yavaş kulakta yer alan dolgunluk hissinin kaybolması, eskiye oranla işitme aralığının yüksekliği, çınlama hissinin geçmesi, hastalığın iyileşmesinde etkilidir.

Ani İşitme Kaybı Tekrarlar Mı?

Ani işitme kaybının tekrarlama riskinin oldukça az olduğu bilinmektedir.

Ani İşitme Kaybı Psikolojik Olabilir Mi?

Stres durumlarında vücudun aşırı tepki vermesi durumlarında böyle bir durumla karşılaşılsa da oldukça nadir olabileceğinden, psikolojik faktörlere bağlamadan önce mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine görünmekte fayda vardır.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Ani İşitme Kaybı