Anevrizma Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler?
(Anevrizma)
Anevrizma Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler?
Anevrizma özellikle halk arasında baloncuk olarak da tabir edilen bir hastalık terimidir. Vücudu besleyen damarlardan bir ya da birkaçının duvarlarının zayıflaması neticesinde oluşmaması gereken bir yırtık dolayısı ile baloncuk meydana gelir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin, tansiyon rahatsızlığı olan ve obez kişilerin bu durum ile sıklıkla karşı karşıya kaldığı bilinmelidir. Ayrıca anevrizma hem kalpte hem beyin de hem de vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen kritik bir rahatsızlıktır.
Anevrizma Ne Demek?
Anevrizma kelimesini Türkçe’de tam bir karşılığı bulunmasa da tıp dilinde damar yırtılması ya da baloncuk olarak bilinmektedir.
Anevrizma Belirtileri?
Anevrizma oluşan kişilerde ani gelişen kasılmalar, karın ağrısı, göz kapağında istemsiz düşüklük, bulanık görme ve şiddetli baş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Anevrizma Neden Olur?
Anevrizma çeşitli genetik rahatsızlıkların bir uzantısı olarak karşımıza çıkabileceği gibi; genelde kan damarlarının aşırı incelmesine bağlı olarak da ortaya çıkan ve istenmeyen, hayatı riske atan bir durumdur.
Anevrizma Çeşitleri?
Vücudumuzun her bir bölgesinde kan, doğal olarak da damar bulunur. Damarların bulunduğu her bölgede ise anevrizma görülme ihtimali oldukça fazladır. Bulunduğu bölgeye göre bakıldığında, beyin anevrizması, aortta anevrizma, psödoanevrizma gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Anevrizma Patlarsa Ne Olur?
Anevrizmanın patlaması, vücudun doğal işleyişine bozacağından dolayı çok risklidir. Bu risk ise genelde felç ve beyin kanaması gibi komplikasyonlarla sonlanır.
Anevrizma Ameliyatı Riskleri?
Anevrizma cerrahisi, cerrahi operasyonlar kapsamında en fazla risk içeren işlemler arasında yer almakta olup, genelde enfeksiyon, kalp krizi, inme gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Anevrizma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gerekli bölgeye yeterli derinlikte kesi atıldıktan sonra bu bölgede ki anevrizma çıkarılır ve temizlenerek içerisine greft yerleştirilmektedir.
Anevrizma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Anevrizma ameliyatının süresi, anevrizmanın bulunduğu bölgeye göre ve hastanın klinik tablosuna göre değişiklik göstermekle beraber yaklaşık 3-5 saat sürebilir.
Anevrizma Doğuştan Mıdır?
Anevrizma aniden gelişen bir rahatsızlık olup, herhangi bir genetik geçişe ya da kalıtsallığa bağlı olmamaktadır.
Anevrizma Engelli Raporu?
Girilecek kurullar, hastanın yaşam kalitesini ne kadar düştüğü ve yapılacak tetkiklere göre anevrizması olan bireylerin engelli raporları düzenlenebilmektedir.
Anevrizma Genetik Mi?
Özellikle tansiyon, kalp, şeker gibi genetik geçişli rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen anevrizma, her birey de görülecek bir rahatsızlık değildir ve genetik geçişler söz konusu olmamaktadır.
Anevrizma Geçiren Ünlüler?
Anevrizma gibi ciddi bir rahatsızlığa yakalanıp daha sonra sağlığına kavuşan ünlü isimler arasında ‘Ebru Gündeş, İbrahim Erkal, Hakan Altun, Kenan Işık’ gibi isimler yer alırken; hayatını kaybeden ünlü isimler arasında ise ‘ Coşkun Erdem, Gül Yalaz, Sırrı Elitaş ve Kamil Sönmez’ isimli usta isimler yer almaktadır.
Anevrizma Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler?
Kabızlıktan kaçınmak için mutlaka bol su içilmeli, ağırlık içeren sporlardan uzak durulmalı, atlama gibi sporlardan kaçınılmalı ve kilo kontrolüne dikkat edilmelidir.
Anevrizma İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Nöroloji ya da Kalp Damar Cerrahisi gibi alanlara başvurmak, hastanın zaman kaybetmemesi için başvurması gereken polikliniklerdendir.