Anafilaksi Tedavisi Nasıldır?

(Anafilaksi )

anafilaksi-tedavisi-nasildir

Anafilaksi Tedavisi Nasıldır?

Anafilaksi, ani gelişen ve hem uzmanların hem de hastanın zamanla yarıştığı bir rahatsızlık olduğu için yapılması gereken ilk ve en önemli şey kişiye kas altından acilen adrenalin uygulanmasıdır.

Anafilaksi, bir kişinin herhangi bir maddeye karşı yaşadığı alerjik bir tepkimedir. Kişilerin her türlü yiyeceğe, içeceğe, ilaca karşı anafilaksi reaksiyon göstermesi mümkündür. Anafilaksi geçiren kişilerin olabildiği en mümkün ve en kısa sürede acilen doktora gitmesi, hastanelerin acil servisine gitmeleri gerekmektedir. Örneğin penisilin ilacı güçlü ve kişiyi hemen iyileştirdiği bilinse de birçok insanın penisiline karşı alerjisi olabilmekte ve bu yüzden bu ilaç yalnızca hastanelerde yapılmaktadır. Bu durumun sebebi yalnızca ilaç olmamakla beraber kişilerin arıya, bir yer fıstığına, çileye, patlıcana gibi anafilaktik reaksiyonlar göstermesi mümkündür. Anafilaksi durumlarında kişinin aniden tansiyonu düşebilir, solunum yolları daralarak kişinin nefes alması engellenebilir, vücudunda kaşıntı, kızarıklık, döküntüler bir anda görülebilir, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi durumlarda aniden ortaya çıkabilmektedir.

Anafilaksi Ne Demek?

Anafilaksi kişilerin herhangi bir şeye karşı gösterdiği alerjik tepkime olarak bilinmektedir 

Anafilaksi Tedavisi Nasıldır?

Anafilaksi, ani gelişen ve hem uzmanların hem de hastanın zamanla yarıştığı bir rahatsızlık olduğu için yapılması gereken ilk ve en önemli şey kişiye kas altından acilen adrenalin uygulanmasıdır. 

Anafilaksi Kriterleri Nelerdir?

Anafilaksi kriterleri 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar ilk olarak akut başlangıç, iki olarak alerjen etkisi sonrası 3. olarak ise alerjen maruziyetin den sonraki dakikalar veya saat içinde yaşanacak durumlardır. 

Anafilaksi Ayırıcı Tanısı Nedir?

Anafilaksinin oldukça geniş bir ayırıcı tanı bölümü bulunmaktadır. Genel belirtileri ürtiker, hırıltılı nefes alma, ciltte bulunan kızarıklık, düşük tansiyon, anjiyo ödem olsa da bunların dışında akut durumda kardiyovasküler olaylar ya da ani ölüm ile bir anda ortaya çıkabilmektedir.

Anafilaksi Belirtileri Nelerdir?

Anafilaksinin belirtileri arasında en yaygın görülenler cilt bulgularıdır. Kişinin cildinde kaşıntı, deride sıcaklık hissetme, kızarıklık, burun akıntısı, göğüs tıkanıklık hissi, öksürük, nefes darlığı, tansiyon düşmesi, çarpıntı, baş dönmesi, halsizlik, ağız ve boğaz şişmesi, ishal, kusma, mide krampları, kişinin ağız ve boğazının şişmesi, ağır durumlarda ise kişinin şok geçirmesi, kişinin morarması gibi durumlar görülebilmektedir.

Anafilaksi Bulaşıcı Mı?

Anafilaksi kişinin vücudunun bir maddeye alerjik olarak tepki vermesi şeklinde bilindiğinden kişiden kişiye geçebilen yani bulaşıcı olan bir durum değildir

Bifazik Anafilaksi Nedir?

Bifazik anafilaksi,  kişinin anafilaksi durumunda adrenalin alıp semptomlarının düzelmesinden 1-72 saat sonrasında tekrar görülmesine denmektedir

Anafilaksi Durumunda Ne Yapılır?

 Anafilaksi durumunda kişiye acilen  adrenalin enjekte edilmesi gerekmektedir

Anafilaksi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anafilaksi tedavi edilmezse kişi ölür.

Anafilaksi Risk Faktörleri Nelerdir?

Kişinin eğer bir yiyeceğe, bir içeceğe, böceğe, ilaca, ya da herhangi bir şeye karşı alerjisi varsa anafilaksi getirebilmektedir belirli bir risk grubu bulunmamaktadır.

Anafilaksi Geçer Mi?

 Anafilaksi kişinin alerjisi olduğu yiyecek ve içecek ve maddelere uzak durduğu sürece yaşanmaması ya da yaşanmayacağı tahmin edilen bir durumdur

Anafilaksi Hangi Bölüm Bakar?

 Anafilaksi acil tedavi gerektiren bir rahatsızlık olduğu için hastanelerin acil servisleri bakmaktadır

Anafilaksi İlk Yardım?

Eğer bir kişi anafilaksi geçirebilecek durumunda ise ya da anafilaksi geçirmeye yatkın ise kişinin veya kişinin yakınlarının yanında adrenalin oto enjektörü bulunmaktadır. Anafilaksi esnasında hastaya acilen adrenalin oto enjektörü yapılmalı ve ardından kişinin hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir.

Anafilaksi Kendiliğinden Geçer Mi?

Anafilaksinin kendiliğinden geçmediği bilinmemektedir

Anafilaksi Kaç Saat Sonra Ortaya Çıkar?

 Anafilaksi genellikle kişinin alerjen maddeye maruz kalmasından maksimum yarım saat ya da 1 saat sonra etkilerini göstermektedir.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Anafilaksi