Ampiyem Hangi Doktor Bakar?

(Ampiyem)

ampiyem-hangi-doktor-bakar

Ampiyem Hangi Doktor Bakar?

Ampiyemin tanı, teşhis, tedavi ve takibi için hastaların başvurması gereken alan, Göğüs Hastalıkları polikliniği olmalıdır. Genelde akciğer filmleri grafilerle birlikte oldukça kolay bir şekilde hastalığın teşhisi konur, tedavisi yapılır ve takibi kolaylıkla yapılabilir.

Ampiyem, vücudun çeşitli bölgelerinde iltihap birikmesi sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde göğüs kafesinde böyle bir sıvı birikiminden söz edilebilmektedir. Akciğer, safra kesesi ve beyin zarında sıvı birikimine neden olan bu hastalık söz konusu olduğunda genelde zatürre ya da akciğerin çeşitli ameliyatları akıllara gelmelidir. Gece terlemeleri, göğüs ağrısı, kuru öksürük, nefes darlığı ve yorgunluk ile kendini belli eden bu hastalık, bilgisayarlı tomografi, ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile teşhis edilebilmektedir. Genelde antibiyotik tedavileri tedavi edilen ampiyemi daha yakından tanıyalım…

Ampiyem Nasıl Gelişir?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudun sıvı emilimi sonlanabilir ya da yavaşlar. Hele ki enfeksiyon söz konusu ise sıvı artışı çok daha fazla artış gösterir. Bu durumda atılamayan ya da vücuttan uzaklaştırılamayan sıvılar çeşitli dokular ya da vücut boşluklarında birikerek ampiyemi meydana getirir.

Ampiyem Antibiyotik Tedavisi ile Düzelir Mi?

Evet. Ampiyemin meydana geldiği ilk sıralarda eğer erkenden fark edilebilirse antbiyotik tedavisi çok daha geçerli bir tedavi yöntemidir. Genel yaklaşım antibiyotik kullanımından yanadır. Ampirik tedavisi olarak da bilinen bu uygulama ile birlikte enfeksiyon ve dolayısı ile sıvı artışının önüne geçilebilmektedir.

Ampiyem Neden Olur?

Ampiyemin meydana gelmesinde çeşitli etkenler ve dış faktörlerden bahsedilebilmektedir. Bunların ilk sırasında cerrahi operasyonlar yer almaktadır. Buna ek olarak zatürre, kollajen doku hastalıkları ve kardiak hastalıklarından dolayı meydana gelebilmektedir.

Ampiyem Ne Anlama Gelir?

Ampiyem kelimesinin herhangi bir Türkçe karşılığı bulunmamaktadır. Fakat ampiyem denildiğinde akıllara dokularda sıvı birikimi gibi bir anlam yer almalıdır. Bu sıvı birikimleri genelde enfeksiyonlu ya da normal olabilmektedir.

Ampiyemin Belirtileri Nelerdir?

·        Genel bir yorgunluk ve huzursuzluk hali hakimdir.

·        Solunum yollarında meydana gelen iritasyon nedeni ile öksürük meydana gelebilir.

·        İstemsiz kilo kaybı gözlenir.

·        Sıklıkla nefes sorunları ve göğüs ağrısı görülebilir.

·        Genelde gece terlemeleri ve yüksek ateş görülebilmektedir.

Ampiyem Teşhisi Nasıl Konur?

Ampiyemin teşhis alabilmesi için ilk olarak hastanın şikayetleri dinlenmelidir. Gece terlemesi, yüksek ateş, göğüs ağrısı ve öksürük gibi şikayetler var ise hiç vakit kaybı yaşanmadan bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Ardından akciğer grafileri ve ultrason yer almalıdır.

Ampiyem İlaçları Nelerdir?

Genelde antibiyotik tedavileri ile iyileştirilmeye çalışılan bu rahatsızlık için kullanılan ilaçlar arasında ‘Amoxicilin, Clindamycin, Penisilin, Moxifloxacin’ yer almaktadır.

Ampiyem Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastalığın ne kadar çabuk teşhis alıp, ne kadar düzenli tedavi olunduğuna göre değişmekle birlikte bu hastalığın tedavisi genel de üç ayı bulabilmektedir. Daha kısa ya da daha uzun sürmesi gereken durumlar da görülebilir.

Ampiyem Hangi Doktor Bakar?

Ampiyemin tanı, teşhis, tedavi ve takibi için hastaların başvurması gereken alan, Göğüs Hastalıkları polikliniği olmalıdır. Genelde akciğer filmleri grafilerle birlikte oldukça kolay bir şekilde hastalığın teşhisi konur, tedavisi yapılır ve takibi kolaylıkla yapılabilir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Ampiyem