Amok Hastalığı Tedavi Yöntemleri Neler?

(Amok Hastalığı)

amok-hastaligi-tedavi-yontemleri-neler

Amok Hastalığı Tedavi Yöntemleri Neler?

Amok hastalığına sahip kişilerin ilk teşhisi alındıktan hemen sonra, hiç vakit kaybetmeden yataklı bir tedavi planı çıkarılır. Ardından bipolar bozukluğun ya da psikozun tedavisi gibi bir tedavi uygulanır. Sakinleştirici türde ilaçlar başlanır ve ardından damar yolu uygulamaları yapılır. Hatsanın taburcu edilmesinin ardından sıklıkla kontrol muayeneleri verilir.

Amok hastalığı, özellikle kırsal kesimlerde sıklıkla görülen bir psikiyatri hastalığıdır. Orta Asya toplumlarda görülme sıklığı çok daha fazladır. En fazla görüldüğü yer ise Malezya’dır. Öldürücü çılgınlık anlamına gelen amok hastalığı, aynı zamanda mengamok olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın daha çok maddi koşullar ve zorlu yaşam şartları altında ortaya çıktığı saptanmıştır. Amok hastalığına sahip kişiler özellikle yakın çevre, aile üyeleri gibi kişilere saldırgan davranış sergilerler. Ani gelişimli bir hastalık olması nedeniyle yaşamsal zorluklar fark edilmeyebilir. Şuur kaybı ve istemsiz hareketlerle ortaya çıkar. Ani gelişimle başlayan bu hastalıkta, cinnet geçirme de görülebilir. Teşhis edilmesi oldukça zor olan amok hastalığının çevresel faktörler ve kültürle yakından ilişkili olduğu konusunda psikiyatri hekimleri fikir birliğine varmıştır. Amok hastalığı diğer bir adıyla ‘mengamok’, ilk olarak 18. Yüzyılda görülmüştür.

Amok Hastalığı Ne Demektir?

Çeşitli kültürel baskılar, çevresel ve fiziki şartlarla meydana gelen psikolojik rahatsızlığa amok hastalığı denir. Amok hastalığının tek bir anlamı bulunmamakla birlikte, derinlemesine bunalım hali, cinnet atakları, hiddetlenme olarak da ele alınabilir.

Amok Koşucusu Hastalığı Nedir?

Amok hastalığı özellikle az gelişmiş toplumlarda ve maddi imkansızlıklar nedeni ile ortaya çıkan bir bunalım halidir. Aniden ortaya çıkan amok hastalığında kişiler, en yakın çevresinde ve hiç tanımadıkları bireylere bile saldırıda bulunabilirler. Bazı toplumsal ve kültürel baskıların, yoğun eziciliği altında kalan bireylerde görülme sıklığı çok daha fazladır.

Amok Hastalık Mı?

Evet. Amok hastalığı bir tür sendrom gibi algılanmaktadır. Fakat gerçek manada psikiyatrik bir rahatsızlık olduğu bilinir. Tıpkı psikoz gibi psikolojik hastalıklarla benzer nitelik taşır. Canice ve vahşi tablo sergileyen bu hastalık daha ilkel toplumlarda rastlanmakta, günümüzde ise günden güne azalmaktadır.

Amok Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

-Suça eğilim

-Şiddet odaklılık

-Cinayet, tecavüz gibi eğilimler

-Ciddi depresyon

-Yakın çevreye karşı öfke atakları

Amok Hastalığı Tedavi Yöntemleri Neler?

Amok hastalığına sahip kişilerin ilk teşhisi alındıktan hemen sonra, hiç vakit kaybetmeden yataklı bir tedavi planı çıkarılır. Ardından bipolar bozukluğun ya da psikozun tedavisi gibi bir tedavi uygulanır. Sakinleştirici türde ilaçlar başlanır ve ardından damar yolu uygulamaları yapılır. Hastanın taburcu edilmesinin ardından sıklıkla kontrol muayeneleri verilir.

Amok Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

-Sosyal nedenler

-İçinde bulunulan toplum ve özellikleri

-Baskı

-Ekonomik yetersizlikler

-Çocuk yaşta şiddete maruz kalınması

Amok Hastalığı İlk Nerede Görüldü?

Amok hastalığının ilk görüldüğü yerler arasında ‘Malezya’ yer almaktadır.

Amok Hastalığı En Sık Görüldüğü Ülkeler Hangileridir?

-Porto Riko

-Papua Yeni Gine

-Filipinler

-Malezya


 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Amok Hastalığı