Amnezi Tanısı Nasıl Konur?
(Amnezi)
Amnezi Tanısı Nasıl Konur?
Amnezi hafıza kaybına verilen bir addır. Öğrenememe ve bellekte saklayamama problemidir. Amnezi hastaları kendilerinin kim olduklarını unutmaz. Kimliklerinin farkındadırlar. Ancak yaşanan olayları, durumları, mekanları, hatırlayamazlar. Küçük ayrıntıları fark edemezler. Amnezinin birkaç türü vardır. Retrograd, anterograd, çocukluk amnezisi ve geçici global amnezidir. Amnezi kafa travması, alkol kullanımı, stres, travma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Amnezi Nedir?
Amnezi bir çeşit hafıza kaybıdır. Farklı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Hasta kendini unutmaz. Ancak yeni öğrendiği bilgileri hafızasında tutamaz, günlük olayları ve küçük ayrıntıları fark edemez.
Amnezi Türleri Nelerdir?
Amnezinin birkaç türü vardır. Bunlardan birisi retrograd amnezi, anterograd amnezi, geçici global amnezi ve çocukluk amnezisidir.
Amnezi Belirtileri Nelerdir?
Amnezi belirtilerinin en önemlisi hafıza kaybıdır. Olayları, yerleri ve durumları hatırlamada zorluk yaşanmasıdır.
Amnezi Neden Olur?
Amnezinin ortaya çıkma nedenleri; demans yani beyin dokusunda bozulma, beyindeki bellek dokusunun yani hipokampüsün hasar görmesi, kafaya darbe almak, kafa travması geçirmek, alkolizm, travma ve strestir. Bunun yanında depresyon tedavisi olarak bilinen elektrokonvulsiv de amneziye neden olur.
Epileptik Amnezi Nedir?
Epileptik amnezi geçici amnezi örneğidir. Epilepsi hastalarında nöbet anında oluşan amnezidir. Hasta nöbet anında olanları daha sonrasında kısmen veya tamamen unutur.
Amnezi Tedavi Edilebilir Mi?
Amnezi belirtileri olan kişinin hemen bir nöroloji uzmanına danışması gerekir. Hastanın muayenesi yapıldıktan sonra MR ve BT gibi testler yapılır. Amneziye neden olan faktör vitamin eksikliği, enfeksiyon gibi sebeplerse bunlar için ilaçlar verilir. Sebep kafa travması veya beyin dokusunda hasar ise hastaya ergoterapi uygulanır.
Amnezi Nasıl Önlenir?
Amneziyi önlemek için fazla alkol tüketmekten uzak durulmalı, fiziksel aktiviteler yapmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, yeterli sıvı tüketilmeli, beynin tembelleşmemesi için kitap okumalı, araştırma yapmalı, yeni yerler gezmeli, kafaya darbe almamaya dikkat edilmelidir.
Laküner Amnezi Neden Olur?
Laküner amnezi belirli bir olayı hatırlayamama hastalığıdır.
Amnezi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Amnezi belirtileri yaşayan kişilerin nöroloji bölümüne gitmeleri gerekir.
Amnezi Tanısı Nasıl Konur?
Amnezi belirtileri olan kişilere önce nörolojik muayene yapılır. Ardından hastadan MR ve BT gibi testler istenir. Vitamin eksikliği ve enfeksiyon olup olmadığını anlamak için kan testi istenir. Bu şekilde tanı konulur.