ALS Hastalığı Engelli Raporu Kaçtır?
(ALS Hastalığı)
ALS Hastalığı Engelli Raporu Kaçtır?
Nadir olarak görülen ve oldukça ciddi seyirli nörolojik hastalıklardan bir tanesi de ALS hastalığıdır. İlerleyici bir hastalık olmasının yanı sıra, gitgide kötüleşmeye başlar. Günümüz teknolojilerine rağmen hala bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. ALS hastalığının erken belirtileri arasında yutma zorluğu, yürüme esnasında tökezleme, konuşurken zorlanma görülür. İlerleyen kötü seyir, her hastada farklı komplikasyonlara sebebiyet vermektedir. Özellikle halk arasında belden su alma işlemi olarak da bilinen Lomber Ponksiyon işlemi ile ALS hastalığının tanısı konulur.
ALS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Beyin sapında nöron kaybı ile meydana gelen ALS hastalığının erken belirtileri ve genel belirtileri arasında;
-Konuşurken zorlanma, ağız seğirmesi
-Başı dik tutamama
-Yutma sırasında zorluk yaşama
-Kalem ya da fincan tutarken zorlanma
-Ağır kaldıramama
-Kasların sertleşmesi yer almaktadır.
ALS Hastalığı Ağrı Yapar Mı?
ALS hastalığının belirtileri diğer kas hastalıkları ile oldukça benzerlik taşımaktadır. Fakat burada ayrıcı kriter ağrıdır. Diğer kas hastalıklarında ağrı semptomu da etkili iken; ALS hastalığında herhangi bir ağrı görülmez. ALS hastalığından şüphe duyulan kişilerin öyküleri alınırken ağrı olup olmadığı özellikle sorulur.
ALS Hastalığı Açılımı Nedir?
ALS olarak kısaltılan bu rahatsızlığın açılımı ‘amyotrofik lateral skleroz’dur. Daha anlaşılabilir tabiri ise ‘motor nöron hastalığı’dır.
ALS Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Motor nöronlarını etkileyen bu hastalık nörolojik hastalıklar kategorisinde yer aldığından dolayı herhangi bir bulaşıcılık riski taşımaz.
ALS Hastalığı Kanda Çıkar Mı?
ALS hastalığının ortaya çıkması için yapılan bir takım testler ve tetkikler bulunmaktadır. Bu testler genelde bel sıvısı, idrar testi, magnetik rezonans, elektromyografi ve kan testidir. Bazı durumlarda biyopsiye de ihtiyaç duyulmaktadır. Hastalığın teşhis edilebilmesi oldukça zor olduğundan tüm tetkikler ve hasta şikayetleri bir arada değerlendirilir. O nedenle yalnızca kan tahlilinde çıkar denilemez.
ALS Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?
ALS hastalığının ortaya çıkış aşamasında motor nöronlarının ileti vermemesi etkilidir. Tüm kaslarda ayrı ayrı hareketliliği sağlayan hücrelerin tahribata uğraması sonucunda beklenen hareketlilik gerçekleşmez ya da sekteye uğrar. Bu durumda ALS hastalığının meydana geldiği anlaşılabilir.
ALS Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar?
ALS hastalığının ortaya çıkmasında yaş faktörü önemlidir. Kasları etkileyen bu nöroloji hastalığın meydana geldiği yaşlar genellikle elli ila altmış yaş arasındadır.
ALS Hastalığı Doğuştan Mı?
ALS hastalığı hem doğuştan meydana gelebilir hem de ailesel yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fakat yapılan araştırmalara göre ALS hastalığı genellikle ileri yaştaki kişilerde görülmektedir.
ALS Hastalığı Engelli Raporu Kaçtır?
ALS hastalığı konuşma güçlüğü, yürümede zorluk gibi komplikasyonlara neden olacağından dolayı, hastalar bakıma muhtaç olarak değerlendirilirler. Bu nedenle verilecek engelli raporu oldukça yüksektir. Oluşan heyet durum değerlendirmesi yaparak yüzde 80 ila yüzde 95 arasında engelli raporu verebilir.
ALS Hastalığı Genetik Mi?
ALS hastalığı genetik yatkınlıkla ilişkilendirilen bir rahatsızlıktır. Ailesel faktörler ALS hastalığının meydana gelmesinde en etkili sebep olarak gösterilmektedir.
ALS Hastalığı Hangi Hastalıklarla Karıştırılır?
ALS hastalıklarının en çok karıştırıldığı hastalık sinir sıkışmasıdır.
ALS Hastalığı Hangi Yaşlarda Görülür?
ALS hastalığı orta yaşın üzerinde denilebilecek yaş aralığında görülmektedir. Kırklı yaşlardan sonra ortaya çıkmakta ve ellili yaşların sonlarına doğru olan herkeste meydana gelebilme ihtimali bulunmaktadır.
ALS Hastalığı Hangi Testle Anlaşılır?
ALS hastalığının teşhis edilebilmesi için pek çok test söz konusudur. Kan, idrar, LP, MR, EMG ise bu testlerin başında gelir.
ALS Hastalığı İlerlemesi Nasıl Durdurulur?
ALS hastalığının durdurulabilmesi günümüz şartlarında halen mümkün değildir. Oldukça ilerleyici bir hastalık olan ALS gittikçe kötüleşir.
ALS Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
AALS hastalığı nörolojik hastalıklar kategorisinde yer aldığından dolayı nöroloji polikliniğinden randevu alınmalı ve nöroloji hekimlerinin takibinde olunmalıdır.
ALS Hastalığı Kaç Yıl Yaşar?
ALS hastalığına sahip kişiler için yaşam süresinin dört ve altı yıl olduğu belirtiler. Fakat hastadan hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte bu süre uzayıp kısalabilir.
ALS Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
-Kan tahlilleri
-Soy ağacı
-Genetik test
-Lomber Ponksiyon
-EMG
-MR