Algı Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

(Algı Bozukluğu )

algi-bozuklugu-icin-hangi-doktora-gidilir

Algı Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Algı bozukluğu yüksek ihtimalle beyin hastalıkları, tümörleri enfeksiyonlar ve travmalardan dolayı ortaya çıkar. Bu nedenle algı bozukluğu belirtileri olan kişinin mutlaka en yakın zamanda Nöroloji bölümüne gitmesi gerekir.


Görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularıyla edindiğimiz her bilgilere algı denir. Göz, kulak, ten, burun ve dilimiz çoğu zaman doğru bilgi verir. Duyu organlarımız çoğunlukla doğru bilgiye ulaşmamızı sağlar. Ancak bazen bazı durumlarda duyu organlarımız bizi yanlış bilgiye götürür ya da beyin duyu organlarımızdan aldığı bilgiyi yanlış yorumlar. Bu durum algı bozukluğu olarak adlandırılır. Örnek verecek olursak bir sesin havaya yayılması ve buradan da duyma hücrelerine sinyal verir. Bu sinyaller beyin duyma merkezinde yorumlanır. Bu sesin algılanmasıdır. Algı bozukluğunda ise sesin neye ait olduğu bilinemez ve sesin şiddeti algılamaz. Algılarımız gündelik hayatta çok işimize yarar. Algı bozukluğu herhangi bir cismi tarif edememe, tanıdıkların yüzünü tanıyamama, sesleri ayırt edememe gibi sorunlara yol açar. Bu da yaşantımızı zorlaştırabilir. Algı bozukluğunun oluşma nedenleri epilepsi hastalığı, kafaya darbe almak, migren atakları, multıpl skleroz gibi otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, tümörler ve genetik bozukluklardır. Ayrıca uykusuzluk, yetersiz beslenmek, bazı ilaçların kullanımı ve psikolojik hastalıklar da algı bozukluğuna neden olan faktörlerdir. Algı bozukluğunun belirtileri, teşhisi ve tedavisinde merak edilen tüm sorular ve yanıtları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Algı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Algı bozukluğu ciddi sorunlara yol açabilen ciddi bir problemdir. Cisimleri ayırt edememe, tarif edememe, tanıdık kişileri hatırlayamama, hareketi ve durgunluğu ayırt edememe, kokunun şiddetini anlayamama, sesleri ayırt edememe, renkleri ayırt edememe, tatları algılayamama gibi semptomlara yol açar. Ayrıca kişinin kendini bedenini farklı bir şekilde görmesine neden olur ve psikolojisini olumsuz anlamda etkileyebilir.

Algı Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Algı bozukluğu beyin ile ilgili hastalıkların olmasından dolayı ortaya çıkar. Bu hastalıklar epilepsi, multıpl skleroz ve migrendir. Bunun dışında kafaya darbe almak, kafada kötü huylu tümör olması, enfeksiyon ve genetik bozukluklar da algı bozukluğuna neden olur. alkol kullanımı, madde bağımlılığı, uykusuzluk, yetersiz beslenmek ve bazı ilaçların yan etkileri de algı bozukluğuna yol açar.

Algı Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Algı bozukluğu semptomları görüldüğünde doktora gitmek gerekir. Gereken testler yapıldıktan sonra algı bozukluğuna neden olan faktör bulunur. Daha sonra ise bu nedene göre tedavi uygulanır. Eğer neden besin yetersizliği ve vitamin eksikliğiyse hastaya ilaç ve takviye uygulanır. Eğer epilepsi, migren veya multıpl sklerozsa o hastalığın tedavisi yapılır. Ayrıca bazı hastalarda algı bozukluğu psikolojik bozukluklardan dolayı ortaya çıkar. Bunun için ise hastaya psikoterapi uygulanır.

Algı Bozukluğu İlaçları Nelerdir?

Algı bozukluğu olan kişilerde bu sorunun kaynağına göre ilaç tedavisi uygulanır. Replasman ilaçlar; vücutta vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır. antidot ilaçlar; alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde kullanılır. kemoterapi ilaçları vücutta oluşan bir tümörün tedavisinde kullanılır. antiepileptik ilaçlar ise epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılır.

Algı Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Algı bozukluğu için iyi ve düzenli saatler arasında uyumak, sebze, meyve tüketmek, düzenli olarak spor yapmak ve doğa yürüyüşleri yapmak iyi gelir. Bunun yanında omega 3 yağ asidi bakımından zengin gıdaları tüketmek de algı bozukluğunu önler.

Algı Bozukluğu Ne İyi Gelmez?

Algı bozukluğu besin yetersizliği, vitamin eksikliği, uykusuzluk, alkol ve madde kullanımından dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenle kötü beslenmek, fast- food tüketmek, alkol, madde kullanmak, düzensiz uyku uyumak, fazla stres, kötü yaşam tarzı ve bilinçsiz ilaç kullanımı algı bozukluğuna iyi gelmez.

Algı Bozukluğu Ve Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Algı bozukluğu, dikkat eksiliği ve konsantre olamama kötü beslenmek, uykusuzluk, alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı, epilepsi, multıpl skleroz, migren, kafa travmaları, tümörler ve psikolojik bozukluklardan dolayı oluşabilir.

Algı Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Algı bozukluğu yüksek ihtimalle beyin hastalıkları, tümörleri enfeksiyonlar ve travmalardan dolayı ortaya çıkar. Bu nedenle algı bozukluğu belirtileri olan kişinin mutlaka en yakın zamanda Nöroloji bölümüne gitmesi gerekir. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Algı Bozukluğu