Alerji Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
(Alerji Aşısı)
Alerji Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
İmmünoloji polikliniği tarafından hastalara uygulanabilmektedir. Özellikle alerjik nezle, göz alerjisi, arı alerjileri, alerjik astım gibi kişinin sezondan sezona değişebileceği rahatsızlıklara karşı yapılır. Bu aşı yapıldığında, kişinin alerjisi bulunan şeye karşı etken maddeye, kişiyi alıştırma çabası güdülür. Kısacası alerjen maddeye karşı, düşük dozlarda tolerans sağlanması hedeflenir. Deri altı veya dil altı uygulamalarıyla alerji duyulan şeye karşı savaş açılmaktadır. Alerji aşısı yetişkinlerde tercih edilse de çocuklarda da uygulama yapılabilmektedir.
Alerji Aşısı Nedir?
Kişilerin doğuştan veya sonradan bazı yiyecek, içecek ve mevsim gibi durumlara karşı geliştirdiği reaksiyonlar yaşamı çekilmez hale getirebilir. Bu durumda yaşanacak zorluklara karşı önlem almayı gerektirir. Bu nedenle vücutta antikor geliştirmeyi hedeflenen ilaçlar kullanılır. Bu aşı tedavisine genel tabirle 'immünoterapi' adı verilir.
Alerji Aşısı Fiyatı Nedir?
Alerji aşıları kişiden kişiye ve duruma göre değişiklik göstermektedir. Bu aşıyı sigorta karşıladığından dolayı herhangi bir fiyat bilgisine ulaşılmamıştır.
Alerji Aşısını Devlet Karşılıyor Mu?
Özel sigorta ve sosyal sigortalar kurumu, immünoterapi adı verilen alerji aşısının tamamını karşılamaktadır. Fakat bazı durumlarda katkı payı ödenmesi gerekebilir.
Alerji Aşısı Acıtır Mı?
Çeşitli platformlarda bildirilen görüşlere göre, bu aşı sırasında herhangi bir acı duyulmuyor. Fakat daha sonradan birkaç gün süren ağrı ve kolda hareket ettirmede zorluk görülebiliyor.
Alerji Aşısı Orucu Bozar Mı?
Din uzmanlarının görüşlerine göre; hem dil altı kullanılan alerjik ilaçlar hem de enjeksiyon iğneleri orucu bozucu bir durum yaratmamaktadır.
Alerji Aşısı Sonrası Banyo Yapmak Sakıncalı Mı?
Alerji aşısının vücuda enjekte edilmesinden hemen sonra banyo yapılması önerilmez. Fakat bu konuda kısıtlamayı, size terapi uygulayan doktorun getirmesi daha doğru olacaktır. Uygulanan ilaçtan veya uygulanma yönteminden dolayı bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.
Alerji Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?
Alerji aşısı, kişilerin muzdarip olduğu alerjinin tespit edilmesi durumunda uygulanır. Kişinin yaşam kalitesini bozan durumlarda uygulanır. Ancak kişilerin en az 6 yaş ve üzeri olması gerekmektedir. Alerjiye eşlik eden herhangi bir yandaş hastalığın bulunmadığı durumlar da, aşının uygulanmasında bir sakınca görülmüyor.
Alerji Aşısı Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Alerji aşısı, kişilerde bağışıklık sisteminin oldukça düşük olduğu bilindiğinde yapılması uygun görülmez. Ayrıca hamilelerde, kanser hastalarında, ciddi seyreden kalp rahatsızlıkları yaşandığında ve çok küçük çocuklarda yapılmaz.
Alerji Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
Alerji aşılarının yapılması gereken özellikle belirli bir tarih yoktur. Örneğin kişinin kedi tüyüne alerjisinin olduğu durumda herhangi bir zaman aralığına ve mevsime ihtiyaç duyulmaz. Ancak bir polen alerjisinden bahsediliyorsa, polen mevsimi gelmeden yapılması en doğru tedavi şeklidir.
Alerji Aşısı Nereden Yapılır?
Aşısının uygulandığı yer genellikle kollardır. Aşı, kolun üst kısmından enjekte edilir.
Alerji Aşısı Kilo Yapar Mı?
Bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleri, kişilerde aşırı kilo alımına sebebiyet verirler. Kilo aldıran ilaçların içeriklerinin genellikle kortizon içerdiği bilinir. Ancak alerji aşısında kilo yapmaya sebebiyet verecek bir faktör bulunmadığından, kilo aldırması beklenmez.
Alerji Aşısı Kaç Yıl Sürer?
İhmal edilmemesi şartı ile tedavi yaklaşık 5 yıl sürmektedir. Fakat bazen bir dozun bile atlandığı durumda tedavi sil baştan bir şekilde yeniden planlanır. Bu durumda tedaviye uyum sağlamak oldukça önemlidir. Sabırlı olmak gerekir.
Alerji Aşısı Kısırlık Yapar Mı?
Çeşitli makalelerde yayınlanan maddelere göre, alerji aşısının kısırlığa yol açıcı herhangi bir faktörü bulunmuyor