Albüminüri

albuminuri


albümin kanda bulunan bir proteindir. Protein kas yapısına yardımcı olur. Doku tamiri sağlar ve enfeksiyonla savaşır. Fakat protein kanda bulunur, eğer idrarda bulunursa bu albüminüri ya da proteinüri olarak adlandırılır. Normalde böbrekler albümini kandan idrara geçmesine izin vermez. ancak böbreklerde bir hastalık varsa albümin idrara geçer. Albüminüri halk arasında ak tutma olarak da bilinir. Böbreklerde çıkan bir hastalık albüminüriye neden olur. Ayrıca neftrik sendrom, hiperglisemi, nefropati, yüksek tansiyon, glomerulonefrit, kardiyovasküler hastalıklar, romataoid artrit ve başka kronik hastalıklar da albüminüriye neden olur. Albüminüri olduğunda ayak bilekleri, eller, karın ve yüzde şişkinlik olur. Albüminüri olduğunda idrardaki protein seviyesi yükselir. Bu sebeple albüminüri idrar testi ile albüminüri tespit edilir. Albüminüri hastalığının tedavisi için hastaya kan şekerini seviyesini düzenleyici ilaçlar verilir. Bunun yanında yüksek tansiyon için de BP' yi kontrol altına almak gerekir. yine ilaçlar verilir. Hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Albüminüri şişkinliğe yani ödeme neden olacaktır. Bu sebeple su atımı için ilaçlar verilir. çok ciddi böbrek hastası olan kişiler için böbrek nakli veya diyaliz yapılır. Hastanın tedavi süreci boyunca düzenli egzersiz yapması ve kilosunu kontrol altına alması gerekir. Süt içmek, haşlanmış patates yemek, muhallebi yemek albüminüri hastalarına iyi gelir. Kahve, biber, turşu, tuzlu yiyecekler ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

Albüminüri Değerleri Kaçtır?

Yetişkin birinin kandaki albümin değerleri 3.4 ile 5.4 g/dL olmalıdır. İdrarda ise 0 ile 8 mg/dL' dir. Albüminin idrarda olması böbreklerin hasarlı ve hasta olduğunu ifade eder. Bu hastalığın fark edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Albüminüri Hastalığı Nedir?

Albümin kandaki bir proteindir. Ancak bu proteinin böbreklerden idrara geçmesi ile albüminüri ortaya çıkar. Albüminüri ellerde, ayaklarda, yüzde ve karında şişkinliğe yol açar. Albüminüri böbreklerde bir hastalığın olduğunu ifade eder. Bu sebeple albüminüriye neden olan böbrek hastalığının tespit edilmesi gerekir. Böylece böbrekler tedavi edilir.

Albüminüri Sebepleri Nelerdir?

Albüminürinin en büyük sebebi böbreklerdeki bir fonksiyon bozukluğudur. Bazı hastalıklar, hiperglisemi, nefropati, neftrik sendrom, glomerulonefrit, kardiyovasküler hastalıklar, romatoid artrit, yüksek tansiyon ve başka kronik hastalıklar albüminüriye neden olur. Aayrıca bazı sporcular yorucu egzersizler yaptıkları için geçici olarak albüminüri hastalığına yakalanabilirler.

Albüminüri Nasıl Anlaşılır?

Albüminüri olan kişilerde yüzde, karında, ellerde ve ayak bileklerinde şişkinlik olur. Albüminüri hastalığı böbreklerdeki bir hastalığın ve hasarın sonucudur. hastalara idrar testi yapılır ve idrar testinden sonra albüminüri anlaşılır.

Albüminüri Belirtileri Nelerdir?

albüminüri hastalığı belirtileri şişkinliktir. Özellikle ellerde, ayak bileklerinde, yüzde ve karında şişkinlik olur. Bu belirtiler ihmal edilmemelidir. Hekime danışmak gerekir.

Albüminüri İçin Evde Ne Yapılır?

Albüminüri için doktorun verdiği diyet uygulanmalıdır. Meyve, sebze yemek gerekir. Buğdaylı yiyeceklerden ve karbonhidrattan uzak durmak gerekir. Tuz tüketimi azaltılmalı ve düzenli olarak egzersiz yapmak gerekir.

Albüminüri Nasıl Tedavi Edilir?

Albüminürinin nedenleri böbrek hastalığı olabilir. Bunun yanında kan şekeri yüksekliği de albüminüriye neden olabilir. Bu sebeple kan şekerini düzenleyen ilaçlar verilir. Tansiyonu kontrol altına almak için ilaçlar verilir. Şişkinlik için ilaçlar evrilir. ACE inhibitörleri böbrek fonksiyonunu düzenler, bu sebeple bu ilaç verilir. Ayrıca hastaların yaşam tarzını değiştirmesi ve kilosunu kontrol altına alması gerekir.

 

Albüminüri hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Albüminüri