Akciğer Sönmesi Tedavi Edilir Mi?

(Akciğer Sönmesi)

akciger-sonmesi-tedavi-edilir-mi

Akciğer Sönmesi Tedavi Edilir Mi?

Akciğer sönmesi tedavisi için öncelikle iğne aspirasyonu yapılır. Ancak eğer bu yöntemle iyileşme sağlanmazsa kapalı su drenajı veya torakoskopik cerrahi uygulanır.

Akciğerlerin çeşitli nedenlerden dolayı bir kısmının veya tamamının çökmesine akciger sönmesi denir. Akciğer sönmesinin tıp dilindeki adı pnömotorakstır. Akciğerler göğüs içinde plevra adı verilen çift yapraklı bir zar ile yapışık bir şekildedir. Bu zarlar arasında hava bulunmaz. Akciğerlerin yüzeyinde olan hava keseciklerinin patlayıp bu plevra yani çift yapraklı zarların arasına dolması sebebiyle akciğerlerde basınç olur ve akciğerler söner. Herhangi bir yaralanma ve travmalarda kaburga kemiği akciğeri deldiğinde veya herhangi kesici bir alet göğse sağlandığında akciğer sönmesi gerçekleşebilir. Bunun yanında akciğer ile ilgili kronik hastalıklar da akciğer sönmesine neden olabilir. Genellikle erkeklerde daha fazla görüldüğü bilinir. Akciğer sönmesi olduğunda göğüs sıkışması ve göğüste batıcı delici şekilde ağrı hissedilir. Nefes tıkanıklığı ve hiperventilasyon yani nefes açlığı yaşanır. Ayrıca bazı kişilerde bayılma ve bilinç kaybı yaşandığı görülmüştür. Bu durumda acilen en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gereklidir. Öncellikle hastaya akciğer röntgeni çekilir. Arteriyel kan gazı, bilgisayarlı tomografi ve nabız oksimetri testleri yapılır. Ardından hastaya oksijen verilir ve takip edilir. Tedavi için hastanın akciğerlerindeki fazla hava iğne- vakum yöntemi ile çekilir. Eğer bu şekilde iyileşme olmazsa cerrahi işlem uygulanır.

Akciğer Sönmesi Tehlikeli Mi?

Akciğer sönmesi nefes darlığına ve göğüs sıkışmasına neden olur. Hatta bazı kişilerde bayılma ve bilinç kaybı olur. Bu sebeple ciddi bir hastalıktır ve hayati tehlike oluşturur.

Akciğer Sönmesi Kimlerde Görülür?

 Akciğer sönmesi çoğunlukla uzun boylu ve zayıf erkeklerde görülür. Kadınlara göre erkeklerde görülme ihtimali daha fazladır. Sigara içen kişilerde, dalgıçlarda ve pilotlarda görülür. Kronik akciğer hastası kişilerde, göğüs bölgesinden kesici bir âlet ile yaralananlara ve kaza yapanlarda görülme ihtimali çok yüksektir.

Akciğer Sönmesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

 Akciğer sönmesi olduğunda hastaya iğne ile tedavi uygulanır. Ancak eğer iyileşme olmazsa ameliyat gerekir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve 3 ile 5 saat arasında sürer. 

Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir?

Akciğer sönmesi belirtileri; göğüs ağrısı, göğüs sıkışması, nefes darlığı, hiperventilasyon, bayılma ve bilinç kaybıdır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Hayati bir tehlike oluşturabilir.

Akciğer Sönmesi Kronik Bir Hastalık Mıdır?

Akciğer sönmesinin kronik olmadığı bilinir. Ancak daha önce akciğer sönmesi olan kişilerde bu rahatsızlığın tekrarlama olasılığı yüksektir.

Akciğer Sönmesi Neden Olur?

Akciğer sönmesi nedenleri; göğüs bölgesinden yaralanma veya akciğerlerle ilgili kronik hastalıklardır. Ayrıca pilotlarda ve dalgıçlarda da görülür.

Akciğer Sönmesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Akciğer sönmesi ameliyatından sonra hastalar 5 veya 10 gün boyunca hastanede kalır. 3 hafta içerisinde de iyileşme görülür.

Akciğer Sönmesi Tedavi Edilir Mi?

Akciğer sönmesi tedavisi için öncelikle iğne aspirasyonu yapılır. Ancak eğer bu yöntemle iyileşme sağlanmazsa kapalı su drenajı veya torakoskopik cerrahi uygulanır.

Akciğer Sönmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Akciğer sönmesi kendiliğinden geçmez. Akciğer sönmesi olan kişilerde nefes darlığı ve göğüs ağrısı olur. Bu sebeple hayati tehlike oluşturur. Hastaneye gitmek ve tedavi olmak gerekir.

Akciğer Sönmesi Kansere Dönüşür Mü?

Akciğer sönmesinin kansere dönüştüğü bilinmemektedir.

Akciğer Sönmesi Polisliğe Engel Mi?

Akciğer sönmesi olan kişiler eğer tamamen iyileşirse ve herhangi bir bozukluğa neden olmazsa polisliğe engel olmadığı bilinir. 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Akciğer Sönmesi