Akciğer Nakli Olan Hasta Kaç Yıl Yaşar?

(Akciğer Nakli)

akciger-nakli-olan-hasta-kac-yil-yasar

Akciğer Nakli Olan Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Akciğer nakli olan hastaların, doku ve kan uyuşma sorunu olmadığı sürece öngörülen yaşam süresi beş yıldır. Fakat bu süre iyi bakımla ve düzenli kontrollerle birlikte on yıla kadar uzayabilmektedir.

Akciğer nakli hem dünyada hem de ülkemizde oldukça gerekli durumlarda yapılan bir organ nakli ameliyatıdır. Akciğer nakli, vücut için oldukça hayati işlev gören akciğerin artık görevini yerine getirememesi durumunda uygun görülür. Pulmoner emboli, kanser gibi hastalıklara sahip olan ve gerekli tüm tedavilerin uygulanmasına rağmen akciğerin işlevini yitirdiği durumlarda, hastanın yaşamına devam edebilmesi için yapılması uygun görülür. Oldukça riskli bir ameliyat olsa da aslında başarı oranı geçmiş yıllara nazaran daha fazladır.

Akciğer Nakli Yapan Hastaneler Hangileridir?

Akciğer nakli yapan hastaneler arasında ‘Ankara Şehir Hastanesi, Başkent Hastaneleri’ yer almaktadır.

Akciğer Nakli Nasıl Yapılır?

Akciğer nakli esnasında hatsa tamamen uyur bir hale gelmesi için genel anestezi altına girer. Tek bir akciğer için nakil gerekli ise göğsün hemen altından bir kesi atılır ve hasta organ yerinden çıkarılır. Hemen ardından yeni organ yerine bırakılır ve kesi izi dikilir. Eğer iki akciğer nakil olacaksa, göğüs kafesinin tam ortasından bir kesi atılmalıdır.

Akciğer Nakli Sonrası Yaşam Süresi Kaçtır?

Akciğer nakli sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmemişse, hasta organla birebir uyum sağlamışsa, beş yıl kadar yaşam süresi öngörülmektedir.

Akciğer Nakli Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

-Ölüm riski diğer ameliyatlara oranla daha yüksektir.

-Ameliyat sonrası enfeksiyon riski çok daha fazladır.

-Rejeksiyon atakları görülebilir.

-Vücut yeni organı kabul etmeyebilir.

Akciğer Nakli Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Akciğer naklinde eğer tek taraflı bir nakil söz konusu ise ameliyat süresi yaklaşık olarak dört saat ile altı saat arasındadır. Fakat iki taraflı ise bu süre tam iki katına çıkmaktadır.

Akciğer Nakli Hangi Durumlarda Yapılır?

Akciğer nakli, akciğerin tamamın işlevini kaybetmesi neticesinde yapılmasın uygun görülen bir durumdur. Akciğerin tamamen işlevini yitirmesine neden olan hastalıklar arasında ‘KOAH, kistik fibroz, akciğer fibrozisi’ yer almaktadır. Buna ek olarak tedavi edilmesine rağmen iyileşmeyen pulmoner emboli de organın faaliyetini kaybetmesine neden olmaktadır.

Akciğer Nakli Olan Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Akciğer nakli olan hastaların, doku ve kan uyuşma sorunu olmadığı sürece öngörülen yaşam süresi beş yıldır. Fakat bu süre iyi bakımla ve düzenli kontrollerle birlikte on yıla kadar uzayabilmektedir.

Akciğer Nakli İçin Nereye Başvurulur?

Akciğer nakli bekleyen hastalar ve yakınlarının başvurması gereken yer her şehirde bulunan ‘Bölge Koordinasyon Merkezi’dir. Ardından Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Merkezine iletilir. Gerekli bilgilerin verilmesinin ardından eşleştirmeler yapılır ve verilebilecek en kısa sürede organ bağışlanır.

Akciğer Nakli Kimlere Yapılmaz?

-Altmış beş yaş üzeri hastalara

-Sigara kullanmaya devam eden hastalara

-Göğüs deformitesi olan hastalara

-Hemofili gibi kanama bozukluğu olan hastalara

-Kanser öyküsü bulunan hastalara

-Tüberküloz hastalarına yapılmamaktadır.

Akciğer Nakli Kimlere Yapılır?

-Nakil olmadığı sürece iki yıldan daha az ömrü kalan hastalar önceliklidir.

-Tüm tedaviye rağmen akciğerleri iflas olmuş hastalara yapılmaktadır.

Akciğer Nakli Neden Yapılır?

Pulmoner emboli, kistik fibroz, bronşektazi gibi hastalıkların tüm tedavilere rağmen iyileşmeyen akciğer hastalarına akciğer nakli uygun görülmektedir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Akciğer Nakli