Agorafobi

agorafobi

Agorafobi sıklıkla duyduğumuz ve pek çoğumuzun yaşayıp da farkında bile olmayabileceği bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Neredeyse bir toplumda bulunan 100 kişiden en az beşinin bu rahatsızlıkla mücadele ettiği bilinir. Kısaca alan korkusu olan agorafobi hastalarının evden çıkmak istemedikleri bilinir. Bunun herhangi geçerli bir nedeni yoktur ve kişiler insanlarla sosyalleşilecek her türlü ortamdan kendilerini men etmek isterler. Bu mekanlar arasında çoğu zaman bir market, bir Pazar, hastane gibi gerekli yerler bile yer alabilir.

Agorafobi Nedir?

Agorafobi kişilerin kendilerini eve kapatmak istedikleri, sosyal ortamdan izole etmek istedikleri bir tür psikolojik buhran ya da rahatsızlık olarak tanımlanır.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

Agorafobiden muzdarip kişilerde bilinen en ciddi belirtiler arasında ‘ aşırı terleme, göğüs bölgesinde sıkışma, boğuluyor ya da nefes alamıyor hissi, titreme’ yer alır.

Agorafobi Neden Olur?

Kişilerin geçmiş yaşantılarına dair kaygılar, korular ve inanışların bir birikimidir. Özellikle erken çocukluk dönemlerinde maruz kalınan ölüm haberleri, kavgalar, yaralanmalar gibi travmatik olaylardan kaynaklandığı bilinir.

Agorafobi Askerliğe Engel Mi?

Agorafobili kişilerin yaşam kaliteleri oldukça düşmektedir. Bu durum nedeniyle askerlik yapabilmeleri pek mümkün değildir. Bu sebeple alınacak heyet raporuyla kişiler askerlikten muaf tutulabilirler. Yalnız bu sadece raporun yüzdesi ile de ilintili olabilir.

Agorafobi Anlamı Ne?

Agorafobinin kelime anlamının net bir karşılığı olmamakla birlikte; alan korkusu denmektedir.

Agorafobi Kesin Çözüm?

Agorafobinin kesin bir çözümü kısa vadede değil fakat uzun soluklu bir terapi ile mümkün olabilmektedir. Burada önemli olan şey tedaviye uyum sağlanması ve güvenden geçer.

Agorafobi Etkileri Nelerdir?

Kişilerin sosyal yaşamı oldukça bozuk olmasına rağmen ev içinde de tam manası ile bir huzur içinde değillerdir. Ev içerisinde bile her şeyden korkarlar ve bu durum aile bireylerini dahi etkileyebilir.

Agorafobi Geçer Mi?

Erken teşhis almak, doğru tedavi, tedaviye uyum sağlamak, uzman hekime güvenmek, bu rahatsızlığın geçmesi için elzemdir.

Agorafobi Hastalık Mı?

Agorafobi kişilerin beden sağlığını ve ruh sağlığını da etkileyen ve beynin kimyasını bozan etkilere sahip olduğu için hastalık kategorisinde değerlendirilir ve tedaviye muhtaçtır.

Agorafobi Konulu Filmler?

Ülkemizde ve yurt dışında çok ses getiren ve agorafobiyi konu alan filmler arasında ‘Dünyanın Son Günleri, Şüpheliler, Macera Adası’ isimli filmler yer alır.

Agorafobi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastadan hastaya göre ve gösterilen semptomlara göre değişiklik gösterebileceği gibi yaklaşık 1 yıl ve daha fazla sürmektedir.

Agorafobi hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Agorafobi