Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisidir?

(Ağız Kuruluğu)

agiz-kurulugu-hangi-hastaligin-belirtisidir

Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yukarıda da belirtildiği üzere ağız kuruluğunun altında yatan bambaşka bir rahatsızlık söz konusu olabilir. Bunlar ise genellikle ‘Parkinson hastalığı, Felç, AIDS, Diyabet, Alzheimer ve Eklem İltihabı’ gibi hastalıklardır.

Ağız içinde yemeklerin öğütülmesi için yeteri kadar tükürük miktarına ihtiyaç duyulur. Vücudun yeteri kadar tükürük üretmemesi ise çeşitli nedenlere bağlıdır. İlaçların yan etkilerinin olması, obezite, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların ağız kuruluğuna sebebiyet verdiği bilinir. Bu da kişilerde rahatsızlık hissine neden olmaktadır. Ağız kuruluğu zaman zaman herkesin yaşadığı basit bir rahatsızlık hissi olsa da bu nedenle iyi bir araştırılmaya tabi olmalıdır.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğu vücudun susuz kalması gibi basit bir nedenle ortaya çıkabileceği gibi başka faktörler yüzünden de meydana gelebilir. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;

-Diyabet hastalığı

-Gizli şeker

-Radyasyon tedavisi alınıyor olması

-Hamilelik durumu

-Parkinson hastalığı

-Depresyon ilaçları kullanılması

-Antihistaminik kullanımı

-Bazı romatizmal hastalıklar

-Tükürük bezi hastalıkları

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Öncelikle ağız kuruluğuna neden olan faktör belirlenmelidir. Ardından buna ek olarak ağız kuruluğuna özel olarak üretilmiş olan sakızlar çiğnenmeli, tükürük bezleri çalıştırılmalıdır. Buna ek olarak evde yapılabilecek doğal tedavi yöntemi arasında ise aloe vera kullanımı bulunmaktadır.

Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğunu geçirmek için ilk önce sigara kullanımı bırakılmalıdır. Ardından kafeinli içeceklerin tamamına ara verilmelidir. Buna ek olarak alkol içerikli olmayan ağız gargaralarını kullanmakta yarar vardır. Fakat bunlar alınacak tedaviye ek olarak yapılmalıdır.

Ağız Kuruluğu Tedavisi Nasıldır?

Ağız kuruluğuna neden olan hastalığın tespiti için iyi araştırma yapılmalı ve araştırmanın sonucunda gerekli olan tedavi sürecine girilmelidir. Örneğin diyabet nedeni ile ağız kuruluğu meydana gelmişse, diyabet hastalığının düzenli tedavisine geçilmelidir. Dolayısı ile bu sorunda kendiliğinden düzelecektir. Buna ek olarak yapılması gereken birtakım tavsiyeler de bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekilde sıralanmalıdır;

-Tüm gün boyunca alınması gereken (vücut kitle indeksine göre) su miktarı alınmalı, ihmal edilmemelidir.

-Uyunacak odda içerisinde nemlendirici olmasına özen gösterilmelidir.

-Tükürük bezlerinin çalıştırılması için şekersiz sakız çiğnenmelidir

Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğunun belirtileri arasında ilk olarak kötü nefes kokusu yer alır. Ardından ise;

-Yutkunma zorluğu

-diş takmada zorluk

-Metalik bir tat hissedilmesi

-Sürekli su içme ihtiyacı duyulması

-Konuşma esnasında zorlanma

-Dilde ağrı

Ağız Kuruluğu Baş Ağrısı Neden Olur?

Gün içerisinde yeteri kadar su içmemenin bilinen en iyi yan etkileri arasında baş ağrısı yer alır. Buna ek olarak ise ağız kuruluğu da bilinen semptomlar arasında yer almaktadır.

C Vitamini Ağız Kuruluğu Yapar Mı?

Mandalina, portakal, limon gibi meyvelerin içerisinde bulunan C vitamini bazen dışarıdan takviye olarak alınabilmektedir. Fakat bu takviyenin bir yan etkisi olarak ağız kuruluğu ile karşılaşılma  ihtimali bulunmaktadır.

Ağız Kuruluğu Diyabet Belirtisi Midir?

Kan şekeri rahatsızlığı olarak bilinen diyabetin en önemli ve erken bulguları arasında ağız kuruluğu bulunur. Bunun en önemli sebebi ise kan şekerinin yükselmesi ille birlikte vücudun dehidrasyon sağlamak istemesidir. Dehidrasyon olması nedeni ile vücut susuz kalır ve ağız içerisi kurur.

Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yukarıda da belirtildiği üzere ağız kuruluğunun altında yatan bambaşka bir rahatsızlık söz konusu olabilir. Bunlar ise genellikle ‘Parkinson hastalığı, Felç, AIDS, Diyabet, Alzheimer ve Eklem İltihabı’ gibi hastalıklardır.

Ağız Kuruluğu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Ağız kuruluğu gibi şikayetler için başvuru yapılması gereken hekimler iç hastalıkları hekimi ya da diş hekimleri olmalıdır.

Ağız Kuruluğu Koku Yapar Mı?

Besinler öğütülmesi gibi görevi bulunan tükürüklerin aynı zamanda iyi bir ağız temizleyicisi olduğu da bilinir Yeteri kadar temizlenmeyen ağız içinin de kötü kokuya sebebiyet verdiği bilinmektedir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Ağız Kuruluğu