SON DAKİKA..KURA ÇEKİM TARİHİ BELLİ OLDU!

SON DAKİKA..KURA ÇEKİM TARİHİ BELLİ OLDU!


Bakan Kurum canlı yayında açıkladı: ‘2023'ün mart ayında tüm kuralar bitecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile dün gerçekleşen temel atma töreni sonrasında 24 TV'de canlı yayına katılan Bakan Kurum, sosyal konut projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dün Ankara’da düzenlenen İlk Evim İlk İş Yerim projesinin temek atma töreni Başkan Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşti. Milyonlarca kişinin detaylarını beklediği sosyal konut projesi hakkında açıklamalar yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Başvurular 10 milyonu bulacak mı?
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı çalışmalarından biri olan sosyal konut projesi hakkında kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Kurum, "Milletimiz projemize, Sayın Cumhurbaşkanımıza çok büyük teveccüh gösteriler. Yapılan başvuru da bunun net bir göstergesi. Bugün yine Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle birlikte Ankara Sincan'da büyük bir coşku içerisinde heyecanla 17 ilimizde toplamda 5 bin 615 konutumuzun temelini attık, coşkuyla attık. Emekli vatandaşlarımızın yüzlerine baktım, gençlerimiz çok heyecanlıydı, emekli vatandaşlarımız bu heyecana ortak oldular. onların yanında engelli kardeşlerimiz oradaydı. Gazilerimiz, şehit gazi yakını ailelerimiz büyük bir coşku içerisinde 17 ilimize bağlandık. Orada vekillerimiz, belediye başkanlarımız, teşkilatlarımız, vatandaşlarımızla büyük bir coşku içerisinde temellerimizi attık." ifadelerini kullandı.

“Yapamazlar dediler, yaptık”
Projeye başladıkları süreçten beri muhaliflerden bu işin yapılamayacağına dair açıklamalar aldıklarını ifade eden Kurum, "Açıkçası bir taraftan da yine inşaatlarımızla ilgili süreçleri yürütmeye devam ediyoruz. Şu önemliydi, muhalefet bizim projeyi açıkladığımız ilk günden beri yapamazlar, başaramayacaklar, kaynağı nereden bulacaksınız gibi yerli yersiz eleştirilerle karşımıza çıkıyordu. Projeyi sahiplenmek yani burada baktığımızda alt gelir grubu vatandaşlarımız için Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı projeyi desteklemek sahiplenmek yerine her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyası yürüttüler. Bugün aslında onlara da Sincan'da önemli bir mesaj verdiğimizi düşünüyorum. 5 bin 615 konutu projemizin açıklandığı günden 40 gün sonra dile kolay, çalışacaksınız, projelerini yapacaksınız istihdama katkı olacak işçisi mühendisi kalıpçısı ustası hep birlikte seferberlik ruhu içerisinde süreci yürütüyoruz ve bugün 5 bin 615 konutun temellerini attık" dedi.

Projeye 8 milyon kişi başvurdu
Projeye katılanların başvuru sayısını açıklayan Kurum, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum geldiler coşkularımıza ortak oldular. Gençlerimize, emeklilerimize teşekkür ediyorum, bu projeye başvuru yapan 8 milyona yakın tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum bize güvendikleri için. Bu coşkuyu Ankara Sincan'da Ankara'nın tüm ilçelerinden gelen tüm kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum bizi yalnız bırakmadıkları için" şeklinde sürdürdü.

Kuralar ne zaman çekilecek?

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Muhalefete de buradan cevap vermek lazım. Onlar istememelerine rağmen biz projeyi bugün milletimizle birlikte Ankara'da temellerini attık ve atmaya da devam edeceğiz. Başvuru sürecimiz daha bitmedi. 31 Ekim'e konutlarımız 7 Kasım'a kadar da arsa ve işyerleriyle ilgili başvuru sürecimiz devam ediyor. Bugün itibariyle ihale hazırlığı yapılmış konut sayısı 12 bin 651. Bu ihalelere çıkıldı. Bu rakama baktığınızda projenin yüzde 5'ini daha kura süreci tamamlanmamadan ihale sürecini tamamladık" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum sözlerini, "İhaleleriyle birlikte bugün 5 bin 651 konutun temellerini sahada atıyoruz. Kaynağı nereden bulacaksınız diyorlar bize. Kaynak nedir biliyor musunuz? Kaynak Türkiye'dir milletimizdir. Bu ülkenin kaynaklarını doğru kullanırsanız bu ülkenin yapamayacağı bu aziz milletimizin destek olduğu, bu aziz milletin isteyip de Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 20 yıllık geriye baktığımızda bütün projeleri gerçekleştirmişiz. TOKİ ile 1 milyon 170 bin konut yapmışız, vatandaşlarımıza teslim etmişiz. Bir milyon 170 bin demek bugün 5 milyon aileye dokunuyorsunuz demek. 5 milyon ailenin ihtiyaçlarını karşılıyorsunuz demek. Bu hayal değil gerçekleşmiş. Biz bunları gerçekleştirmiş anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim etmişiz. Deprem olmuş, sel olmuş, yangın olmuş biz yine oradayız. Bize dediler ki Antalya'da ne aceleniz var, ikinci gün. Vatandaşın konutlarıyla ilgili bu kadar acele etmeye ne gerek var. Nerede vatandaşımızın milletimizin yararına bir fiilde eylemde bulunsak hemen muhalefetten gelen ses yapamazlar beceremezler." şeklinde sürdürdü.

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Tabii dönüp aynaya bakmaları gerekiyor. Bize yapamazlar dedikleri yerde işte biz kentsel dönüşümden millet bahçelerine, sosyal konut projelerine bugüne kadar 20 yıldır vatandaşlarımıza ne söz verdiysek tuttuk. Emin olun yerel seçimde ben 81 ili 450'yi aşkın ilçeyi gezmiş bir bakan olarak söylüyorum; gittiğimiz her ilde vatandaşlarımızla STK'larımızla orada şehrin ileri gelenleriyle bir araya geliyoruz. Bizden talepleri oluyor o doğrultuda da biz de hayallerimizi onların desteği ile dualarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu projemiz de milletimizin destek ve dualarıyla 2 yılda tamamlayıp vatandaşlarımıza anahtarlarını vereceğiz, o mutluluğu yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

"Bizim hedefimiz 250 bin konutun anahtarını 2 yıl içinde teslim etmek"
Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Bizim hedefimiz 2 yıl içerisinde 250 bin sosyal konutun anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim etmek. Hızlı hareket etmemiz gerekiyor ki o yüzden kura süreci tamamlanmadan biz vatandaşlarımıza kurayla ilgili süreci sözleşmeyle ilgili başvuru sürecine başlamadan bir yandan da konutların yapımına başladık." dedi.

Bakan Kurum sözlerini, "İnşallah kuraları da önümüzdeki yılın Mart ayına kadar 250 bin konutun kuralarını çekeceğiz. Konut sayısı şu anda 264 bin rakamına geldi. Orada yine şehirlerimizden ilçelerimizden vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda artırdık. 2023'ün Mart ayında bütün kuraları çekeceğiz. 31 Ekim'de başvurular bitiyor." şeklinde sürdürdü.

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında yaptığı konuşmada, "Başvurular biter bitmez inşallah kuralarımızı çekmeye başlayacağız. 2023 Mart ayında da il il olarak yapacağız kuralarımızı. 81 ilimizde gelen talep doğrultusunda ki İzmir deprem dönüşümü noktasında bu proje çok önemli. Bir yandan da dönüşüm yapıyoruz. Siz 250 bin konutu 2 yıl içerisinde ihtiyaca talebe göre yerlerini belirleyeceksiniz orada örnek şehircilik modellerini o illere, ilçelere, beldelere götürmek suretiyle de aslında hem bizim medeniyetimizin bize tarif ettiği şehirciliğin inşasını yapacaksınız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum sözlerine, "İnşallah bu projeler dalga dalga büyüyecek. Cumhurbaşkanımız açıklarken 500 bin sosyal konut olarak açıkladı. Dolayısıyla 500 bin konutu da önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapacağız. Alt yapılı arsayla alakalı biliyorsunuz 100 bindi ilk açıklandığında gelen talep doğrultusunda bunu 1 milyona çıkardı. Biz de hızlı bir şekilde çalıştık, 81 ilimizde bir milyon konut amaçlı arsayı vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Burada arsa projesi toplamda 1 milyon arsamızı şehirlerimizin ihtiyacına göre oradaki kira ve konut fiyatlarındaki artışı da dikkate alarak arazideki çalışmayla yürüme mesafesinde vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını giderebileceği sosyal alanlarla birlikte planladık." şeklinde devam etti.

Şehrin dışında mı yapılacak?

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Projenin yerleriyle ilgili muhalefette böyle bir söylem var. Şehrin dışına yapılacak diye. Gelsinler baksınlar, bu kadar uzak durmaya gerek yok. Gelsinler bilgi alsınlar, bilgi verelim, projenin yeriyle ilgili bilgi verelim. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi dedi ki 'Biz konutta yüzde 40 sübvanse yapacağız' ifadelerini kullandı." dedi.

Arsa payını vatandaşımıza yansıtmıyoruz
Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında yaptığı konuşmada, "Baktığınızda bugün 2+1 bir konutun 75 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon 131 bin TL. Biz vatandaşlarımıza diyoruz ki konut yapım bedelinden arsa payından da para almadan yüzde 40 sübvansiyon devletimiz karşılıyor ve 679 bin TL bedelle 2+1 konuta vatandaşımız erişebiliyor. Biz bunu peşin olarak almıyoruz. Vadeli memur maaş artış katsayısına endeksli bir şekilde ki o artışları da yansıtmıyoruz. Baktığınızda vatandaşımız 67 bin 900 TL peşinatla ve aylık 2 bin 546 lira taksitle 2+1 eve erişebiliyor. Bugün baktığınızda belki bir çok yerde artık aidat parasına gelecek bir rakamla ev sahibi olacaklar. 3+1'e baktığımızda yine İstanbul, Antalya, Bursa gibi illerimizde 950 bin TL, büyükşehir olmayan illerde 850 bin lira ve 3 bin 187 TL'den başlayan taksitlerle bu evleri vatandaşlarımız alabilecekler." dedi.

Piyasa fiyatlarının yüzde 40 altında satacağız
Bakan Kurum konuşmasını, "Son 4 yılın somut verilerini paylaşmak istiyorum. 2019 yılında memur maaş artışı yüzde 19 olmuş, devletimiz memuruna yüzde 19 artış yapmış. Biz TOKİ'ye ödeme yapan vatandaşlarımıza yüzde 10 artış yapmışız. 2020'de memur maaş artışı yüzde 11,51 imiş. Biz TOKİ'den ev alan kardeşlerimize yüzde 8,75 artış yapmışız. 2021'de memur maaş artışı yüzde 13,08 olmuş. Biz yüzde 10 artırmışız. Geçtiğimiz yıl memur maaş artışına baktığımızda yüzde 80 oranında bir artış yapıldı. Biz ne yaptık vatandaşlarımıza TOKİ'ye borcu olan vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık. Gelirleri yüzde 80 artarken biz borçlarını yüzde 25 artırdık. Bu zaten sosyal bir proje." şeklinde sürdürdü.

Bugüne kadar vatandaşımızı zor durumda bırakmadık
Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Bu projeye girdiklerinde gerek konuk gerek arsa gerekse işyeri vatandaşımız aldığında piyasa rayiçlerine baktığınızda zaten yüzde 50 avantajlı olacak. TOKİ'den konut almış 20 yıl süreci inceleyecek olursak bir milyon 170 bin kardeşimizin hepsi borçlarını düzenli ödemiş evlerini almış tapularını almış. O yüzden vatandaşlarımız müsterih olsun. Bu zaten onların en temel hakkı olan barınma ihtiyacını giderecek bir projedir. Tüm dünyanın salgın sürecinde sosyal devlet anlayışını rafa kaldırdığı bir dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız ilk günden beri bütün sektörlere destek olmaya çalışıyoruz. Enerji bakanlığımız, maliye bakanlığımız, esnafımıza destek oluyoruz turizmcimize, çiftçimize, konut fiyatlarıyla ilgili. Fiyatlar sadece burada değil tüm dünyada artmış. Artış da tedarikten kaynaklanan problemden dolayı artmış." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum sözlerine, "Avrupa ülkesi, Amerika bırakın sosyal konut yapmayı bu projeleri düşünmeyi bile rafa kaldırmışlar. Biz geliyoruz bu süreçte vatandaşımızın lehine önemli bir iradeyi ortaya koyuyoruz ve baktığınızda Türkiye'de yıllık yaklaşık 600 bin yeni konut yapılır satılır. Burada devlet payı TOKİ'nin yaptığı pay yüzde 8-10 civarıdır. Biz bunu 2019 yılında bu rakamı yüzde 13'e çıkardık. Şimdi ne kadar talep olursa fiyat o kadar artar. Arz eğer aynıysa taleple fiyatın da artışını her ürün geçerlidir bu, üretimde, gıdada , turizmde dolayısıyla biz de arzı artırmak suretiyle vatandaşların konut fiyatlarını sabitledik." şeklinde devam etti.

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Bunu piyasa söylüyor biz söylemiyoruz. Şimdi aşağı doğru gelmeye başladı. Kira artışı durdu aşağı doğru eğilim söz konusu. İnşallah fiyatlar olması gereken seviyeye gelecek ve biz bu rakamlar oluşuncaya kadar projeleri yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Başvurular nasıl yapılabiliyor? Kim neye başvurabilir?

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Başvuruyu netleştirecek olursak, başvuru için 18 yaşını doldurmuş ve İstanbul için 18 bin TL, Ankara ve Anadolu illeri için 16 bin TL'nin altında geliri olan vatandaşlarımız başvurabiliyor. Diğer bir şartımız üzerinde kayıtlı bir konutun olmaması gerekiyor, işyeri başvurusu yapacaksa işyeri olmaması gerekiyor, arsa başvurusu yapacaksa üzerine arsa, işyeri ve konutun olmaması gerekiyor." dedi.

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında, "Vatandaşımız hem konuta hem de arsaya başvurabilir. Kura çekildi ikisi de çıktı, vatandaşımıza soracağız. Siz konut mu yoksa arsa mı istiyorsunuz birini tercih etmek zorunda. Tercih edecek ve orada yedekten gelen diğer vatandaşımız onun yerine geçecek. Kuralarımız noter huzurunda şeffaf hakkaniyet çerçevesinde ve bizim 1 milyon 170 bin konutta yaptığımız gibi canlı olarak vatandaşlarımız izleyebilecek. Burada kuralarla birlikte de sözleşmelerimizi imzalayacağız ve iki yıl içerisinde vatandaşlarımıza söz verdiğimiz konutları yapacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum sözlerini, Arsada da vatandaşlarımız ister müstakil ister müşterek parsellere başvurabilecekler. Müstakil parsellerde vatandaşlarımız bizim yaptığımız imar planları çerçevesinde kendi evini o imar planına uygun olması haliyle (Çekme mesafesi, yüksekliği, yoğunluk vs) orada gereken destekler de verilecek orada proje desteği de verilecek. Yöresel mimariye uygun projelerimiz var onlara destek de sağlayacağız. Vatandaşımız kendi konutunu istediği gibi yapabilecek." şeklinde sürdürdü.

Müşterek arsa başvuruları nasıl olacak?

Bakan Kurum 24 TV'de yaptığı açıklamalarda, "Konutlarla ilgili bir de müşterek parseller var. Müşterek parsellerde de yine yaptığımız imar planları çerçevesinde bu konutlarda genelde bizim sosyal konut yapacağımız yerlere yakın veya içerisindeki alanlar. Yine dağ başı değil. Çünkü altyapı getireceğiz, elektrik su yol kaldırımlarını yapacağımız için vatandaşımıza altyapısı hazır halde vereceğiz. Vatandaşımız da kendi veya müşterek arsada projesini yapacak. 10 yıl faizsiz bir şekilde arsa bedellerini ödeyecekler. Orada da yüzde 40 indirim söz konusu. Müşterek de ise bizim imar planlarımızda belirlediğimiz parsellere vatandaşlarımız şerefiyesine göre o alanlarda 4-5 bin metrekarelik parseller oluşturacağız vatandaşlarımız da o istediği parsellerde kendileri bir araya gelerek ister müteahhitte isterseler kendileri yapacaklar isterlerse TOKİ başkanlığı onlara yapım desteği verecek. Bu ne demek müşterek parsellerden konut alan vatandaşlarımız TOKİ'ye müracaat ettiklerinde onlar adına aynı sosyal konut projesinde olduğu gibi gelecek onların adına süreci yönetecek ihalesini gerçekleştirecek, yüklenici firmayla sözleşmeyi yapacak ve inşaat sürecini takip edecek. Vatandaşlarımız çoğunlukla bu yönde talep gösterirse en sonunda da gidip anahtarlarını gidip vatandaşlarımıza verecek. Vatandaşımız 10 yıl faizsiz bir şekilde eriştiği arsaya konutlarını TOKİ başkanlığı eliyle yaptırabilecek. Bu çok önemli bir süreç ve imtiyaz. Orada oturacağız burada Hazine ve Maliye Bakanlığımız da gerekli desteği de sağlayacak ki orada yani biz al arsanı verdik git başının çaresine bak demeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum sözlerine "Vatandaşlarımız müşterek parsellerden de hak sahibi olduğunda TOKİ'ye gidecekler ve diyecekler ki biz çoğunluk anlaştık burayı kat karşılığı veriyoruz. Biz sizin yapmanızı istiyoruz dediklerinde müşterek parsellerde TOKİ gelsin inşaatlarımızı yapsın. Evet gereken destekleri vereceğiz." şeklinde devam etti.

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Müşterek arsa sahiplerinde birleştirme işlemini biz yapacağız ve onların adına süreci yöneteceğiz." dedi.

İstihdama katkısı ne olacak?

Bakan Kurum 24 TV'de yaptığı konuşmada, "Sadece işyerleriyle alakalı yapım sürecini kenara bırakıyorum işyeri projesinde 10 bin işyerinde ortalama 10 kişi çalışırsa 100 bin istihdam olacak. Bu bittikten sonraki istihdam, bir de bunun yapım aşamasındaki istihdam var. Bu da 200 bin ilave istihdam sağlayacak. Bugün gidip baktığımızda gençlerimiz, mühendislerimiz, mimarlarımız, işçimiz, kalfamız bizim bu projelerimizde çalışacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, "İlk evim ilk işyerim projesinin harcında tuğlasında boyasında emekleri olacak. Bu da bu anlamda çok önemli. Bir de ekonomik büyüklüğü var bunun. İlk etaptaki projenin büyüklüğü yaklaşık 422 milyar lira. 250 bin sosyal konut işyeri ve arsanın büyüklüğü 422 milyar lira. Bunun ekonomik büyüklüğü yaklaşık 2 trilyona ulaşacak. Sanayi çalışacak, ev tekstili çalışacak, beyaz eşya sektörü çalışacak. Dolayısıyla hem istihdama hem ekonomik hareketlilik bakımından da bütün sektörlere katkısı olacak." dedi.

Bakan Kurum sözlerine, "Ülkenin büyümesine katkısı olacak. 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektör. Bir yandan inşaat yapacağız ekonomik büyüklüğü artıracağız bir taraftan sanayi sektörüyle örnek sanayi siteleriyle tüm şehirlerimize 7 bölgemize ekonomik kalkınma sağlayacak bir projeyi hayata geçiriyoruz." şeklinde devam etti.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, "İki ayağı var bu projenin. Hem istihdam hem ekonomik büyüklük, örnek yerleşim yerleri depremle dönüşüm, depremle mücadele. Baktığınızda bir deprem ülkesiyiz. Allah korusun bir deprem olduğunda tüm kanallarımız canlı yayın yapıyor günlerce. Üzülüyoruz biz deprem bölgesine gittiğimizde o insanların acısını paylaşıyoruz bir yandan da feryat ediyorsunuz orada anneleri babaları yakınını bekleyen kızlarımızı gelinlerimizi görünce üzülüyorsunuz. Bir taraftan da bu ülkenin depremle dönüşümünü sağlayan bir proje." ifadelerini kullandı.

Arsa fiyatları nasıl olacak?

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Müstakil arsalarımız 350-500, müşterekte ise 150 metrekare hisse düşecek. Müstakil parsellerimiz 280 bin TL Ankara için, Van için 192 bin lira müşterek parsellerimize baktığımızda 112 bin liradan başlayan fiyatlarla. Bugün Van'da bir kardeşimiz müşterek bir parsele girdiğinde 112 bin 500 lirayı 10-11 bin peşinatla 937 lira sabit taksitle artış yok ödeyecek arsasını alabilecek. Ve kendi evini isterse kendisi müstakil yapacak isterse müşterek parselde gelecek diyecek ki bana yapım desteği verin biz de gidip yöresel mimariye uygun bir şekilde nasıl 250 bin konutla ilgili 12 bin 650 konutumuzun ihalesini yapıp, bugün Lale Meydanı'nda 5 bin 615 konutumuzun temelini attıysak onları da aynı şekilde vatandaşlarımızla birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı.

Vatandaşımıza yardımcı olacağız
Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında, "Biz altyapıyı tamamlayacağız. O süreç altyapı tamamlanmasının ardından başlayacak. Biz arsayı veriyoruz sen de inşaatını başla 2 sene içerisinde evini dilediğin istediğin gibi yap. Bunlar şehir merkezine uzak yerler değil bir yandan da yatay mimariyi teşvik etmiş çeşitlendirmiş oluyoruz. Vatandaş 2 yılda yapamadı diyelim vatandaşımızı yapamadın deyip cezalandırmıyoruz. Vatandaşımızın durumuna sürecin durumuna bakarak gerekirse süre desteğini de ona sağlayacağız. Müşterekte de aynısı olacak müstakilde de aynısı olacak." ifadelerini kullandı.

Sıfır atık projesinde ne durumdayız?

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Sıfır atık projesi artık sadece Türkiye'de başlatılmış bugüne kadar en büyük çevre projesi olmasının dışında uluslararası alanda da BM nezdinde de 77. Genel Kurulu'nda Sayın Guterress'in de davetiyle orada bir mutabakat yapıldı" dedi.

Bakan Kurum sözlerine, "BM nezdinde de bu projenin tüm dünya geneline yayılması noktasında bir işbirliği protokolü imzalandı. O gün de birçok ülke ilgili bakanı yine Sayın Emine Erdoğan himayelerinde yürüttüğümüz Sıfır Atık Projesi'ne destek oldular ve kendi ülkelerinde de uygulama adına bizlerden de yardımda bulundular." şeklinde devam ettirdi.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, "Bu memnuniyet verici bir durum. iklimler artık değişiyor sellerin, afetlerin sayısı sıklığı şiddeti giderek artıyor. Gün geçmiyor ki televizyonda biz yeni bir afet, sel, yangın haberiyle karşılaşmayalım. Dolayısıyla tüm bunlara baktığımızda kaynaklarımızı verimli kullanmamız gerekiyor. Hiçbir kaynağımız sınırsız değil. Suyumuz havamız doğamız çevremiz dolayısıyla hepsine sahip çıkmak zorundayız. Önümüzdeki süreç şu durum itibariyle ülkeleri öne çıkaracak. Kendi kendine yeten ülkeler, bugün görüyoruz enerji kriziyle birlikte bütün ülkeler darmadağın oldu. Her alanda kendinize yetmek zorundasınız. Yerli, milli teknolojilerinizi kullanarak ülkenizi üretim üssü haline getireceksiniz. Sıfır atık projesi çok çok önemli, niye çünkü biz kaynaklarımızı verimli kullanacağız. Al kullan at değil, al kullan dönüştür prensibiyle yeniden kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Depozito nedir?

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında, "Bu da çok önemli. Kaynakları verimli kullanmak adına bizim bugün üretimdeki ambalajlarımızı, camlarımızı, metallerimizi, pet şişelerimizi yeniden üretmek zorundayız. Bunlar doğaya bırakıldığında on yıllarca sürede yok oluyorlar ve zarar veriyorlar canlılara doğaya. Biz şu an geri dönüşüm oranına baktığımızda sıfır atık projesine başlamadan önce yüzde 13 seviyesindeydik şu an yüzde 30 seviyesine geldik. 140 bin kamu kurum ve kuruluşunda abu uygulamaya geçtik." dedi.

Bakan Kurum sözlerini, "Depozito sistemi de bunun bir parçası olacak ve 2022 Ocak ayı itibariyle biz bu sistemimizi hayata geçirmeye başladık. Barkod sistemini ve yazılımını yürütüyoruz darphanemizle birlikte. Diğer taraftan da tüm Türkiye'de depozito makinalarını manuel ve otomatik olmak üzere tüm Türkiye'ye yayacağız. İhalelerimizi de en kısa sürede yapacağız." şeklinde sürdürdü.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, "Dedemiz anneannemiz çarşıdan pazardan alışveriş yaparlardı oradan gelen her şey geri dönüştürerek kullanılırdı. Hepsi aslında bir ekosistem dahilinde geri dönüşürdü. Şimdi biz buna geçmek zorundayız. Süt alıyoruz süt şişesini depozito iade sistemiyle sisteme geri göndermek zorundayız ki o malzemeler üretimde yeniden kullanılsın." dedi.

İnsanları teşvik edecek birşey olacak mı?

Bakan Kurum 24 TV'de yaptığı açıklamada, "İşte bu depozito iade sistemiyle siz ürünü alırken kendiniz ürünü aldığınız su olabilir meşrubat olabilir başka bir şey olabilir aldığınız ürünün bir kabı var. Bunu alacaksınız gideceksiniz depozito iade sistemine vereceksiniz ve orada verdiğinizde sizin kredi kartınıza veya akıllı telefonunuza onun iade ücreti yüklenecek. Eskiden süt şişelerini toplardık bakkala götürür sut, ekmek vs alırdık, çikolata alırdık. Şimdi bu sistemi tüm Türkiye'ye yayacağız. İlk örneğini Kızılcahamam'da kurduk. Gerçekten tüm amacımız enerji kaybını önlemek, emisyon oranlarını falan. Biz ne için mücadele ediyoruz, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için. Gençler bu noktada haklılar. Çünkü bu konu tamamen onları ilgilendiriyor. Belki 20-30 yıl sonra... Bizim hedefimiz onlara daha iyi bir gelecek sunabilmek. Onlara havası temiz, yeşil alanı daha fazla suları akarsuları gölleri denizleri tertemiz bir Türkiye bırakmak. Bu noktada da 2053 yılı hedeflerimiz çok çok önemli. Biz ülke olarak emin olun bir çok Avrupa ülkesinin bu manada ilerisindeyiz. Millet bahçelerimiz bu sebeple önemli. Tüm ülkede yeşil alanlarımızı artıracağız ki hem havamızı, hem suyumuzu hem toprağımızı koruyacağız." ifadelerini kullandı.

Atatürk havalimanı Millet Bahçesi'ndeki çalışmalar ne aşamada?

Bakan Kurum 24 TV canlı yayınında yaptığı konuşmada, "Muhalefet her şeye karşı olduğu için ve emin olun bizim ülkemizdeki muhalefeti dünyanın neresine giderseniz gidin böyle bir muhalefetle karşı karşıya kalamazsınız" dedi.

Bakan Kurum sözlerini "Ne bir vizyonları var ne bir ufukları var ne bir projeleri var. Altılı masa toplanıp toplanıp dağılıyorlar. Bugün gençlerin geleceğine ilişkin bir tane projeleri yok, ufukları bile yok hayal bile edemiyorlar. Sadece yaptıkları bizim projelerimizi eleştirmek, bizim projelerimizi yapamazlar edemezler diye itham altına alıp ve bu projeyi yapanları da tehdit etmek suretiyle engellemeye çalışmak. Bazı işleri beğenirsiniz beğenmezsiniz ama doğruya da doğru demek lazım." şeklinde devam ettirdi.

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Kendileri iki yıl önce millet bahçesi yapacağız diye açıklıyorlar biz geliyoruz Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde bir pistin acil uçuşlarda kullanılmak üzere faaliyetlerine devam edecek kalan 4,5 milyon metrekarelik alanı da (Central Park'tan zannedersem 4 kat daha büyük). Ama bizim ülkemizde onlarca Central Park inşa ediliyor ve onlardan daha güzel olacak. İstanbul'umuzun her ilçesinde bir millet bahçesi yapıyoruz. İstanbul'a baktığınızda 8 milyon metrekare alanla birlikte ilave yeşil alan kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum açıklamalarına "Atatürk Havalimanı Bahçesi inşallah fethim 570. yıldönümünde İstanbul'a armağan edeceğimiz bir bahçe olacak. Bu bahçe neye etki sağlayacak orada yaşayan vatandaşlarımız tabi kendileri halktan bihaber oldukları için gitseniz oradaki hava kirliliğinden rahatsızlar, trafik probleminden rahatsızlar." şeklinde devam etti.

Bakan Kurum sözlerini "Şimdi rahatladı o bölge. Orada gidip ulaşabilecekleri bir yeşil alan arıyorlar ve bizim millet bahçemiz de inşallah yürüme mesafesinde herkesin ulaşabileceği koku bahçelerinin olduğu, kıraathanelerin dersliklerin atölyelerinde gençlerimiz çalışacaklar üretecekler bu manada spor yapacaklar spor alanlarında yürüme mesafesinde orada Florya'mız, Küçükçekmece'miz, Bahçelievler, Bakırköy hepsi buraya gelecek etkinlik çayırında etkinlik yapacaklar." şeklinde sürdürdü.

Bakan Kurum yaptığı konuşmada, "Akarsuda gelip ayaklarını suya sokacaklar dinlenecekler, yürüyecekler spor yapacaklar. Burası artık bir sosyal yaşam alanı olacak. Bir taraftan da İstanbul'un Afet Toplanma Alanı ihtiyacı var. Burası bunun için önemli bir vazife görecek. Hemen yanında pandemi hastanesi var ki o olası bir depremde vatandaşımıza hizmet verecek. Biz bunların hepsini düşünüyoruz. Emin olun biz 50 yıllık, 100 yıllık planları yapıyoruz." dedi.

Kaynak:haber365.com
Devamını oku » »

Yorum Yap