EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER DİKKAT SİGORTANIZDA BU 3 HARF VARSA EMEKLİ OLAMAZSINIZ

EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER DİKKAT SİGORTANIZDA BU 3 HARF VARSA EMEKLİ OLAMAZSINIZ


Bu teklifte öngörülecek şartları yerine getirmiş olsalar bile hizmet dökümünde Ş, K ve S harfleri bulunan EYT'lilerin emeklilikleri tehlikeye girebilir. Peki, SGK hizmet dökümündeki Ş, K ve S harfleri ne anlama geliyor?

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; SGK'nın sosyal güvenlik denetmenleri tarafından yapılan denetimler sonucunda "Sahte İş Yeri" tescili yapıldığı tespit edilen iş yerleri sisteme "Sahte İş Yeri" olarak işlem görüyor. Sahte iş yerlerinin belirgin özellikleri de dikkate alınarak tespit edilen kriterler kapsamında Kurumda tescilli bulunan iş yerleri arasında sahte olma potansiyeli yüksek olan iş yerleri ise "Kontrollü İş Yeri" olarak işlem görüyor.

"Sahte İş Yeri" olarak tanımlanmış olan iş yerlerinin, işverenlerinin, gerçek kişi olması hâlinde T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişi olması hâlinde Vergi Kimlik Numarası (VKN) ile tüzel kişiliği oluşturan ortakların TCKN/VKN anahtar olarak kullanılmak suretiyle bu kişiler adına aynı veya farklı sosyal güvenlik merkezlerinde tescil edilmiş/edilecek diğer iş yerleri ile bu gerçek veya tüzel kişilerin ortak/üst düzey yönetici olduğu/olacağı diğer iş yerleri, sistem tarafından "Şüpheli İş Yeri" olarak, tanımlanıyor.

Yapılan denetim ve işlemler sonucunda EYT'lilerin sigortalı gösterildiği iş yerinin tamamen sahte veya EYT'linin çalışmasının fiilî ve gerçek olmadığı tespit edilirse sahte sigortalı sayılarak belirtilen iş yerlerindeki çalışmaları iptal ediliyor.

Yapılan iptaller neticesinde emeklilik şartlarının eksik kalması hâlinde ise emeklilik riske girmiş oluyor.

Hizmet dökümlerinde yer alan söz konusu harfler (Ş) Şüpheli (K) Kontrollü (S) Sahte anlamına geliyor.

Sahte iş yeri; "tabela iş yeri" olarak da adlandırılan gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı hâlde, iş yeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkân vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla iş yeri dosyası tescil edilen yerlerdir.

Ayrıca sahte iş yeri; yeni iş yeri dosyası tescil edilmeksizin SGK'da tescilli bulunan ve gerçekte var olan faal veya gayri faal bir iş yerini devralmak ya da bu iş yeri işvereni olan şirketin hisselerini satın almak veya gayri faal olan iş yerlerinin e-Bildirge şifrelerini usulsüzce kullanmak suretiyle bu iş yeri dosyaları üzerinden gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyette bulunmadan sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla da kendini gösterebilmektedir.

Söz konusu nitelikteki iş yerleri hakkında sosyal güvenlik denetmenleri tarafından yapılan tespitlere istinaden düzenlenen raporlarda; İş yerinin Kanun kapsamına alındığı tarihten itibaren bildirimi yapılan tüm sigortalıların sahte olduğunun tespit edilmesi hâlinde "Sahte İş yeri/1-Kanun Kapsamına Alındığı Tarihten İtibaren Sahte İş yeri",
Devamını oku » »

Yorum Yap