BÜTÜN KİRACILARI İLGİLENDİRİYOR KİRADA İNDİRİM TALEP EDİLEBİLİR

BÜTÜN KİRACILARI İLGİLENDİRİYOR KİRADA İNDİRİM TALEP EDİLEBİLİR


Son zamanlarda artan mülk fiyatlarıyla birlikte kiralarda da yükseliş meydana geldi. Bazı hususlar, kiracı ile ev sahibi arasında uyuşmazlığa neden oldu. Yeni uygulama ile kiralara bir sene boyunca yalnızca yüzde 25 yükseliş tanındı. Ancak bununla birlikte birçok kiracı, haklarından habersiz. İşte o detaylar...

Binlerce kiracının ve ev sahibinin yasalarla korunan hakları bulunuyor. Kiracı, yasalarla belirtilen sebeplerden biri olmadıkça evden çıkarılamaz. Kiracı, evden çıkacağı zaman evi, aldığı gibi teslim etmezse depozitosunu alamaz. İşte kiracı ve mülk sahibi hakları...

EV SAHİBİ GEREKÇESİ OLMADAN KİRACIYI ÇIKARAMAZ

Kiracı ve ev sahibi ilişkisini düzenlemek için ülkemizde 2011'den beri “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” uygulanıyor. Öncelikle, kira sözleşmesini imzalamadan önce her detay dikkatlice okunmalıdır.

Ev sahibi haklı bir gerekçesi olmadığı durumda kiracıyı evden çıkaramaz. Ancak kiralanan mülk sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse kiracının çıkması talep edilebilir.

Kirada olan mülkün tadilat masrafları mülk sahibine aittir. Kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşma olması durumunda kiracı mülkü yenileyebilir ve bunun karşılığında kira bedelini daha az ödeyebilir. Bu durumda faturalar iyice analiz edilmelidir.

Kiracının, kiraladığı mülkü başkasına kiralama hakkı (mülke zarar gelmemesi şartıyla) bulunuyor. Bunun için mülk sabinin yazılı onayı gerekir.

FAZLADAN KİRA ALINAMAZ

Kiracı, kirayı zamanında ödemelidir. Ancak geç ödeme durumlarında mülk sahibi, fazla ödeme talep edemez. Öte yandan kira ödenmez ise ev sahibinin, kiracıyı tahliye etmek için dava açma hakkı bulunuyor.

KİRADA İNDİRİM TALEP EDİLEBİLİR!

Eğer kiracı, evde sonradan oluşan kusurlar nedeniyle evi yeterince kullanamazsa ev sahibinden, sorunları gidermesini talep edebilir. Sorunların giderilmemesi durumunda ise kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir.

ŞTE KİRACI VE MÜLK SAHİBİ HAKLARI

Sigorta ve vergi gibi ödemeler, sözleşmede aksi beyan edilmedikçe mülk sahibinin ödeme kapsamındadır.

Mülk sahibi, kiracıya mülkü verdiği gibi teslim aldıysa depozitosunu ödemek zorundadır. Ancak mülkte hasar var ise depozitoyu ödemez.
Kiracı, zamanın yıpratıcılığından dolayı eskiyen eşyaların durumundan sorumlu tutulamaz.

Kaynak:eylem.com
Devamını oku » »

Yorum Yap